Prijateljstvo za uspomenu

Cvija Mrkonjić
Prijateljstvo za uspomenu

Banjaluka - Posjete gradskim parkovima, muzejima, istorijskim znamenitostima, bioskopu, kupanje na bazenu, te mnogo igre i druženja sa novim prijateljima je ono po čemu će pamtiti grad na Vrbasu, kažu djeca s Kosova i Metohije koja su u posjeti kod učenika banjalučkih osnovnih škola.

Proteklog vikenda porodice su ugostile oko 80 učenika osnovnih škola "Branko Radičević" i "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, a s Kosova je ukupno pristiglo oko 450 djece koja borave širom Republike Srpske.

Dvije djevojčice, koje je ugostila učenica škole "Branko Radičević" Ivana Popović, ozarenih lica opisuju proteklih nekoliko dana koje su provele družeći se sa novom prijateljicom i njenim mlađim sestrama.

- Iako je put bio naporan, bila sam uzbuđena zbog dolaska, jer volim da sklapam nova prijateljstva. Oduševljena sam porodicom domaćina. Divno su nas dočekali i već smo posetili Muzej RS, vodeni park "Akvana" i gradske parkove. Volim istorijske znamenitosti pa se najviše radujem poseti tvrđavi "Kastel" - ushićeno je ispričala učenica sedmog razreda Aleksandra Janićijević.

Gošće i domaćini veoma su se zbližili u proteklih nekoliko dana pa kažu da će sigurno ostati u kontaktu putem interneta, SMS poruka, ali i pisama.

- Jedva čekam da posetim obalu Vrbasa. Do sada mi je bilo predivno, a lepa sećanja nose i drugari koji su ranije posetili Banjaluku. Upozorili su me da rastanak teško pada - kaže učenica osmog razreda Bojana Delijovanis.

Ivana ne krije sreću što je stekla dvije nove prijateljice i otkriva da bi im voljela pokazati i druge gradove Srpske te provesti ljetovanje na moru sa njima. Njena želja je da uskoro posjeti nove drugarice.

- Pokazala sam im Hram Hrista Spasitelja, parkove "Petar Kočić" i "Mladen Stojanović". U bioskopu smo gledali film "Povratak u Oz". Vodiću ih u galerije i kupovinu - ispričala je Ivana kako je zamislila boravak svojih gošći.

Direktor banjalučke škole "Branko Radičević" Jadranka Božić kazala je da su njihovi učenici ugostili ukupno 42 djece, a da su pojedine porodice primile i do četvoro mališana sa Kosova.

- Nije prvi put da naša djeca pokazuju humanost. Svi iz škole smo veoma ponosni na njih i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa školom sa Kosova - rekla je Božićeva.

Organizator

Odbor za pomoć Srbima sa Kosova treću godinu zaredom organizuje dolazak učenika u Srpsku. U planu je da djeca iz RS uzvrate posjetu vršnjacima.

- Zadovoljni smo dosadašnjom organizacijom i kako su posjete protekle - rekao je nastavnik Osnovne škole "Branko Radičević" iz Kosovske Mitrovice Nikola Pačarez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana