Пријатељство за успомену

Цвија Мркоњић
Пријатељство за успомену

Бањалука - Посјете градским парковима, музејима, историјским знаменитостима, биоскопу, купање на базену, те много игре и дружења са новим пријатељима је оно по чему ће памтити град на Врбасу, кажу дјеца с Косова и Метохије која су у посјети код ученика бањалучких основних школа.

Протеклог викенда породице су угостиле око 80 ученика основних школа "Бранко Радичевић" и "Свети Сава" из Косовске Митровице, а с Косова је укупно пристигло око 450 дјеце која бораве широм Републике Српске.

Двије дјевојчице, које је угостила ученица школе "Бранко Радичевић" Ивана Поповић, озарених лица описују протеклих неколико дана које су провеле дружећи се са новом пријатељицом и њеним млађим сестрама.

- Иако је пут био напоран, била сам узбуђена због доласка, јер волим да склапам нова пријатељства. Одушевљена сам породицом домаћина. Дивно су нас дочекали и већ смо посетили Музеј РС, водени парк "Аквана" и градске паркове. Волим историјске знаменитости па се највише радујем посети тврђави "Кастел" - усхићено је испричала ученица седмог разреда Александра Јанићијевић.

Гошће и домаћини веома су се зближили у протеклих неколико дана па кажу да ће сигурно остати у контакту путем интернета, СМС порука, али и писама.

- Једва чекам да посетим обалу Врбаса. До сада ми је било предивно, а лепа сећања носе и другари који су раније посетили Бањалуку. Упозорили су ме да растанак тешко пада - каже ученица осмог разреда Бојана Делијованис.

Ивана не крије срећу што је стекла двије нове пријатељице и открива да би им вољела показати и друге градове Српске те провести љетовање на мору са њима. Њена жеља је да ускоро посјети нове другарице.

- Показала сам им Храм Христа Спаситеља, паркове "Петар Кочић" и "Младен Стојановић". У биоскопу смо гледали филм "Повратак у Оз". Водићу их у галерије и куповину - испричала је Ивана како је замислила боравак својих гошћи.

Директор бањалучке школе "Бранко Радичевић" Јадранка Божић казала је да су њихови ученици угостили укупно 42 дјеце, а да су поједине породице примиле и до четворо малишана са Косова.

- Није први пут да наша дјеца показују хуманост. Сви из школе смо веома поносни на њих и надамо се да ћемо наставити сарадњу са школом са Косова - рекла је Божићева.

Организатор

Одбор за помоћ Србима са Косова трећу годину заредом организује долазак ученика у Српску. У плану је да дјеца из РС узврате посјету вршњацима.

- Задовољни смо досадашњом организацијом и како су посјете протекле - рекао је наставник Основне школе "Бранко Радичевић" из Косовске Митровице Никола Пачарез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана