Позиција неодлучна, опозиција против грба Бањалуке

Весна Поповић
Позиција неодлучна, опозиција против грба Бањалуке

Бањалуа - Према тренутном мишљењу одборника Скупштине града, тешко је рећи да ли ће посљедњи приједлог за изглед грба града добити потребну већину јер су одборници владајуће коалиције Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије (СП) неодлучни, док је опозиција против.

Градоначелник Слободан Гаврановић (СНСД) потврдио је да ће одборницима предложити да прихвате посљедње идејно рјешење о изгледу грба града. Додао је да приједлог ове одлуке треба да се нађе на дневном реду идућег засједања градског парламента.

- У јавној расправи већина изнесених мишљења је показала да подржавају посљедње идејно рјешење. Дужан сам да поштујем вољу већине оних који су учествовали у јавној расправи и зато сам у скупштинску процедуру упутио документ који предлаже прихватање посљедњег идејног рјешења за грб града - објаснио је Гаврановић. Истакао је да приједлог не значи ништа без подршке одборника, који ће ипак дати посљедњу ријеч.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Душко Рачић рекао је да клуб није донио званичан став о том питању, те да ће поштовати његову одлуку.

- Моје лично мишљење је да грб није добар. Он треба да побуди осјећање страсти и љубави према нашем граду - рекао је Рачић.

Његов страначки колега Драшко Илић није прецизирао какав је његов став о овом питању, али је додао да се прије доношења коначне одлуке треба руководити вољом народа и узети у обзир мишљење стручњака. 

Како ће гласати ДНС још није одлучено, потврдио је шеф Клуба одборника те странке Боран Босанчић.

- Када смо усвајали нацрт овог документа, било је великог отпора према понуђеном рјешењу, тако да ћемо  се у доношењу одлуке водити мишљењем грађана, али и реакцијама са јавне расправе - рекао је Босанчић и додао да понуђено рјешење није ни најбоље ни најлошије.

Одборник СП-а Милан Милаковић објаснио је да Клуб независних одборника, чији је он члан, о том питању још није расправљао, али да ће стајати иза одлуке коју донесе клуб. Поред њега, чланови клуба су Мира Галић, такође из СП-а, те независни одборници Слободан Лукић и Ранко Барош.

Замјеник шефа Клуба одборника НДП-ПДП, одборник НДП-а Владимир Мирошљевић, рекао је да одборници овог клуба неће прихвати овакво рјешење.

- Град Бањалука нема никакве везе са воловима и прихватање оваквог грба је сулудо. Тај грб нису направили људи из Бањалуке већ из Србије, који немају осјећај за живот у граду и шта једном Бањалучанину значи овај град. Грб мора бити препознатљив за грађане, а ја не видим у њему ништа. Он можда може бит грб Мањаче јер тамо имамо кориду - рекао је Мирошљевић. 

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић каже да ће одборници ове странке бити уздржани при гласању.

- Не можемо подржати посљедње понуђено рјешење. Сматрам да актуелни грб не треба мијењати, али с обзиром на то да постоји одлука Уставног суда РС, лагани бојкот према таквој одлуци може бити да се не користи никакав грб, како бисмо показали да нисмо задовољни пресудом - рекао је Умићевић. 

Уставни суд РС прогласио је у фебруару 2013. године грб града неуставним, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само српског народа, чиме се друга два конститутивна народа и припадници осталих доводе у неравноправан положај.

Јавна расправа

Ниједан одборник градског парламента током јавне расправе о идејном рјешењу новог грба града није упутио примједбу, сугестију или приједлог на понуђено рјешење, док су нешто мању заинтересованост показали грађани.

Током расправе, која је трајала од 20. априла до 20. маја, своје мишљење дало је само 18 грађана. Највише замјерки било је на недостатак препознатљивих обиљежја града и боје грба.

Позитивна мишљења била су усмјерена на то да предложено рјешење представља огроман позитиван помак у визуелном идентитету града, те на то да садржај грба не вријеђа никога и да је неутралан.

Како изгледа грб

Аутори приједлога грба града су хералдичари Зоран Николић и Срђан Марловић из Београда. Он садржи штит на којем доминирају златна круна, два сребрна бика који држе штит стојећи на златној грани кестена, испод које је сребрна лента на којој пише "Славна и света".

Према ранијим појашњењима аутора, бик је израз покретачке снаге, истрајности и неустрашивости. На простору Змијања и Крајине он је дио специфичне народне традиције. Све значајније прославе и народни сабори почињу и завршавају се борбом бикова. Она је Кочићевом приповијетком "Јаблан" уздигнута на једну вишу, општу и симболичну раван вјечне борбе добра против зла.

Златна грана кестена говори о хиљадама засађених дрвореда који су граду дали препознатљиво лице.

Мото "Славна и света" су ријечи из стихова којима је Јован Дучић опјевао ријеку Врбас. Грб садржи и златну боју, која у хералдици означава славу, мудрост, постојаност и вјеру. Сребрна боја је симбол чистоте, мира, истине и радости, а црвена означава храброст, великодушност, снагу и срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана