Parkić u novom ruhu u januaru

Parkić u novom ruhu u januaru 06.11.2017 18:55 | Vesna Popović

Banjaluka - Pješačka staza popločana granitom, drvoredi sa obje strane šetališta, te nove klupe u sjenci krošnji drveća činiće poboljšano lice "parkića", čija rekonstrukcija bi trebalo da bude završena najkasnije u januaru iduće godine.

Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije pješačke zone u ulici Bana Milosavljevića, kojom je trenutno obuhvaćena zona od Hrama Hrista Spasitelja prema spomeniku banu Milosavljeviću.

U Gradskoj upravi su rekli da je urađeno dosta toga, iako se, kako kažu, možda to na prvi pogled ne vidi jer je većina dosadašnjih radova bila pod zemljom.

- Postavljena je kablovska kanalizacija, vodovod, elektroenergetska kanalizacija, a u toku je postavljenje instalacija na sistemu za navodnjavanje drveća - rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da preostaje da se uradi drenaža, ugradnja podužne kanalice, te priprema podloge za asfaltiranje.

- Biće izrađeni i temelji za klupe oko drveća i postavljene nove klupe. Nakon asfaltiranja te površine biće ugrađene granitne ploče, montirana rasvjeta, korpe za otpatke i posađeno novo drveće - precizirali su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je za rekonstrukciju zaduženo preduzeće "Kozaraputevi", koje je počelo sa radovima 25. septembra.

- Rok prema ugovoru je 120 dana od dana uvođenja u posao, a rekonstrukcija se odvija prema utvrđenoj dinamici i bez zastoja - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da je za nju izdvojeno iz budžeta grada oko 400.000 KM.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije "parkića" uklonjeno je i više stabala pajavca, za koja je utvrđeno da su u lošem stanju. Preostala, zdrava stabla lipe, koja se nalaze u "parkiću", biće zadržana. Prema glavnom projektu rekonstrukcije tog dijela pješačke zone, planirano je da se zasadi ukupno 15 stabala u novom drvoredu. Predviđeno je da budu posađena stabla tulipanovca. Riječ je o sadnicama starosti oko 10 godina, koje će biti posađene u finalnoj fazi rekonstrukcije.

Banjalučani se nadaju da će rekonstrukcija "parkića" biti završena prije predviđenog roka.

- Ide proslava Nove godine i veliki broj događaja i koncerata će biti na Trgu Krajine. Bilo bi dobro da umjesto gradilišta koje blokira prolaz svi radovi budu završeni i da možemo šetati novom pješačkom zonom - kazala je Banjalučanka Biljana Đorđić.

Fontana kod Pozorišta

Plan rekonstrukcije kompletne pješačke zone koja obuhvata ulice Veselina Masleše, Bana Milosavljevića i dio Aleje Svetog Save predviđa i izgradnju fontane.

- Ona bi se nalazila ispred zgrade Narodnog pozorišta RS. Biće izgrađena kada grad bude u mogućnosti da obezbijedi nova sredstva za nastavak rekonstrukcije pješačke zone od "parkića" prema Narodnom pozorištu - rekli su u Gradskoj upravi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica