OŠ „Branko Radičević“ smanjuje broj prvačića

Vesna Popović
OŠ „Branko Radičević“ smanjuje broj prvačića

Banjaluka - Prebukirane učionice Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici trebalo bi da postanu prošlost, jer je od naredne školske godine planirano da dio budućih prvačića bude upisivan u škole „Petar Petrović Njegoš“, „Dositej Obradović“ i „Stanko Rakita“.

Ovo je, između ostalog, predviđeno prijedlogom zaključka o utvrđivanju upisnih područja za 26 osnovnih škola, koji će razmatrati odbornici na idućem zasjedanju Skupštine grada.

Gradske vlasti planiraju da promjenom upisnih područja smanje opterećenje na OŠ „Branko Radičević“, koja kuburi sa nedostatkom prostora zbog previše đaka.

Tim dokumentom je predviđeno da nekoliko ulica, koje po sadašnjem upisnom području pripadaju školama „Branko Radičević“ i „Petar Petrović Njegoš“, u budućnosti pripadaju samo školi „Petar Petrović Njegoš“.

- Riječ je o ulicama Jovana Jančića, Prve krajiške brigade NO, Manastira Gračanica, Milice Stojadinović Srpkinje, Visokih Dečana i Srpskih dobrovoljaca - navedeno je u ovom prijedlogu, uz obrazloženje da su one od škole „Petar Petrović Njegoš“ udaljene 1,1 kilometar.

Prema informacijama iz tog prijedloga ulica Slobodana Kusturića je ostavljena u upisnom području koje obuhvata škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Branko Radičević“.

Navedeno je da škole „Dositej Obradović“ i „Petar Petrović Njegoš“ mogu primiti veći broj đaka.

- Upisnom području škole „Stanko Rakita“ pripada dio ulice Dujke Komljenovića, a novom podjelom će joj pripadati cijela ova ulica. Ulica Vida Nježića sada pripada samo školi „Branko Radičević“, a kroz ove promjene ona bi obuhvatala upisno područje obje škole, „Branko Radičević“ i „Stanko Rakita“ - navedeno je u tom dokumentu.

U Gradskoj upravi su rekli da je prijedlog napravljen nakon konsultacija sa predstavnicima škole „Branko Radičević“, te Aktivom direktora osnovnih škola.

- Na osnovu podataka iz matične službe u naredne tri godine škola će biti rasterećena za 162 đaka - istakli su oni.

U Gradskoj upravi su dodali da primjena novih područja počinje sa upisom u prvi razred za školsku 2018/19. godinu.

- Đaci upisani po sada važećem upisnom području ostaju u školama u kojima su počeli školovanje - kažu u Gradskoj upravi.

Promjene u Boriku

Osim škole na Starčevici predviđene su manje promjene i u nekoliko drugih osnovnih škola u gradu.

Izmjena upisnih područja je urađena i za škole „Branko Ćopić“ i „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Prema sadašnjem upisnom području granica između tih škola je ulica Kralja Alfonsa DžIII.

Sada je predloženo da to bude ulica Vojvode Radomira Putnika, tako da lijeva strana ulice pripada OŠ „Branko Ćopić“, a desna OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“.

Nova upisna područja:

OŠ „Petar Petrović Njegoš“

ulice:  Jovana Jančića, Prve krajiške brigade NO, Manastira Gračanica, Milice Stojadinović Srpkinje, Visokih Dečana i Srpskih dobrovoljaca

škole „Petar Petrović Njegoš“

i „Branko Radičević“

ulica Slobodana Kusturića

škole „Branko Radičević“

i „Stanko Rakita“

ulica Vida Nježića

OŠ „Stanko Rakita“

cijela ulica Dujke Komljenovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana