Мјесним заједницама по 1.754 КМ за пројекте

В. Поповић, И. Пилиповић
Мјесним заједницама по 1.754 КМ за пројекте

Бањалука: По новом Правилнику о условима и критеријумима подршке пројектима мјесних заједница предвиђено је да савјети МЗ могу добити 1.754 КМ за реализацију активности које предложе.

Овај документ упућен је ових дана на адресе 57 савјета МЗ.

- Прекорачење износа од 1.754 КМ је могуће у ситуацијама када поједини савјети МЗ не искористе средства. У том случају друге МЗ могу конкурисати за преостали новац, с тим да појединачни износ не може бити већи од 3.508 КМ - објашњено је у правилнику.

Према овом документу, квалитет приједлога процјењиваће трочлана комисија коју ће именовати градоначелник.

- Пројекти ће бити бодовани на основу одређених критеријума. Између осталог, оцјењиваће се оригиналност, иновативност те колико те активности доприносе побољшању квалитета живота појединаца - прецизирано је у правилнику.

У буџету града на ставци подршка пројектима МЗ на уређењу простора уз властито учешће МЗ планирано је 100.000 КМ, а јавни позив за додјелу ових средстава биће упућен свим МЗ. Савјети ће имати могућност да конкуришу за средства у року од 60 дана.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић сматра да се предуго чекало на расподјелу ових буџетских средстава.

- На крају смо дошли у временску стиску и постоји могућност да нећемо предложити најбоље пројекте јер су до краја године остала свега три мјесеца. Када је цијела та прича покренута почетком ове године, ми смо хтјели да поставимо неколико надстрешница са столицама код моста или на дијелу рекреативне стазе. Међутим, без средстава то нисмо могли да урадимо - навео је Тојагић.

Казао је да је сада у правилнику дата могућност за финансирање хуманитарних акција која, како је истакао,  раније уопште није спомињана.

- То проширује могућности за оно што се може предложити и урадити, али је, понављамо, правилник стигао касно у односу на вријеме када је био најављен почетком 2016. године - констатовао је Тојагић.

Критеријуми

Пројекти мјесних заједница биће бодовани, са 1 - 3 поена, по сљедећим критеријумима:

- квалитетна и оригинална активност МЗ

- да предложена активност траје више година у континуитету или да има иновативни приступ и модел добре праксе

- да доприноси промовисању и афирмацији града

- да доприноси побољшању квалитета живота

- да доприноси побољшању положаја и функционисања фондација, удружења или друштвене заједнице у цјелини

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана