Минићима и патикама одзвонило на вјенчањима

Весна Поповић
Минићима и патикама одзвонило на вјенчањима

Бањалука - Забрана ношења тренерки, спортске обуће, кломпи и папуча, одјеће која открива стомак или ноге изнад кољена те деколте, само су дио правила којих се морају придржавати матичари и одборници приликом закључивања бракова.

Према Упутству о начину обављања свечаног чина вјенчања, које је усвојено на посљедњој сједници Скупштине града, матичари и одборници се морају уздржавати од употребе алкохола или других опојних средстава, од ширења гласина, недостојне комуникације, вербалних и физичких сукоба, а не би смјели ни да обављају приватне разговоре, осим уколико је то неопходно.

Према овом документу, матичарке и одборнице приликом свечаног чина склапања бракова неће смјети носити ни гардеробу која, на непримјерен начин, открива деколте, леђа и рамена, те провидну и припијену одјећу која потпуно одражава облик тијела. Високе штикле и сандале такође ће морати оставити за неку другу прилику.

Према упутству, забрањено је носити и одјећу која садржи писане или сликовне знакове, ријечи, изразе и графичке приказе, који могу дјеловати увредљиво или довести у сумњу непристрасност или политичку неутралност одборника или матичара.

Прецизирано је да су током чина закључења брака одборници дужни да прочитају припремљени текст без измјена, разговјетно и довољно гласно, на достојанствен начин.

Ова упутства донесена су послије инсистирања појединих одборника, који су били и у претходном сазиву, с обзиром на то да је, како кажу, било проблема међу којима је неприкладно облачење и понашање те мали број распоређених одборника, а већи број вјенчања викендом. 

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић каже да је инсистирао да се ова област уреди кодексом понашања.

- Ја сам један од ријетких одборника који не вјенчава због обавеза које имам викендом, али некакав ред мора бити. Свадба је свечани чин, мора се доћи у одијелу са краватом и обријан. Не смију бити у припитом стању и у патикама, а било је и таквих ситуација. Одборници треба да иду на едукацију, јер морају знати лијепо изговорити свој дио текста - истакао је Умичевић.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић је рекао да је било спорних ситуација те да је зато и инсистирао да се томе више посвети пажње.

- Одборници морају бити обучени у складу са догађајем. Одијело, кравата или лептир машна и никако другачије. Поједини одборници су имали потешкоћа приликом читања текста. Склапање брака је нешто што младенцима остаје као успомена за цијели живот и треба то да памте по позитивним стварима. Одборници заједно са матичарима представљају град и тај посао морају да раде квалитетно и озбиљно - казао је Мирошљевић.

Обавезе

Када се закључење брака обавља у службеним просторијама Градске управе и мјесних канцеларија матичари су дужни да обезбиједе да тај простор буде чист, уредан, провјетрен и освијетљен.

- Матичар треба најмање два дана прије заказаног термина за вјенчање да телефоном контактира са одборником, чији је ангажман утврђен у том термину, а 24 часа прије заказаног вјенчања да потврди његово присуство, односно ангажује сљедећег одборника уколико је дошло до непредвиђених околности - наведено је у упутству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана