Медвјед убија, а одштете нема

Данијела Стоканић
Медвјед убија, а одштете нема

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске неће да надокнади 2.300 марака штете коју је Мићи Ћосићу из Дебељака причинио медвјед убивши му ждребну кобилу.

Наиме, медвјед је у воћњаку, недалеко од породичне куће Ћосића, почетком новембра прошле године убио кобилу.

- Због чега нећу добити надокнаду штете у допису из Министарства нема објашњења. Остао сам без кобиле, ждребета, али и без новца. Радио сам с њом и  прехрањивао петочлану породицу. Не дај боже да је било супротно, па да сам ја убио медвједа, вјерујем да би државни органи експресно реаговали и казнили ме. Овако морам да скривам другу кобилу да и она не настрада од шумског зликовца - прича Ћосић.

Истиче да медвједица, заједно са младунчетом, и даље обилази имања у овом дијелу Дебељака, те сије страх међу мјештанима.

- Супруга и ја смо незапослени, а од пољопривреде школујем три кћерке и не знам како даље. Новац да издвајам само за мјесечну карту не бих могао финансирати, а о храни, одјећи и осталим обавезама више не смијем ни да размишљам - истакао је Ћосић.

Накнаду за штету, коју је медвјед причинио прошле јесени и на пчелама, по свему судећи, неће добити ни његов колега Жељко Ћурлић из Ребровца, јер није регистрован као пчелар.

- Медвјед ми је уништио 16 пчелињих друштава. Процијењена штета је 2.400 марака. Од поштара сам јуче добио рјешење од Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у којем стоји да одштету нећу добити јер се не водим као пчелар - казао је Ћурлић.

Додао је да неће одустати од одштете јер је у таквој ситуацији да му је тај новац пријеко потребан.

- Нас четворо мјесечно преживљавамо са 400 марака, дјеца у доби када им највише треба пружити. Дошло је такво вријеме да је медвјед, за разлику од човјека, заштићена врста. Очигледно он има право на живот, док је моја породица мање важна - истакао је Ћурлић.

Медвједи, којих на подручју града има око 16, поред тога што свакодневно сију страх мећу становницима приградских насеља, редовно наносе и огромну штету на житарицама, воћњацима и слично.

Став Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС о исплати штете коју је недавно причинио медвјед, до закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели да добијемо.

Казне

У Ловачком удружењу "Змијање" истичу да је накнада за штету од медвједа кад су у питању кобила и пчеле одбијена због тога што нису били у заштићеном ограђеном простору.

- Медвјед је законом заштићена животиња! Казна за одстрел  се креће од 2.000 до 10.000 марака и више, а зависи од тежине и величине животиње. За пет година није пријављен ниједан случај убијања медвједа на подручју града - рекли су из удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана