Kupališta na Vrbasu i Vrbanji zagađena fekalijama

Igor Pilipović
Kupališta na Vrbasu i Vrbanji zagađena fekalijama

Banjaluka - Voda za kupanje nije mikrobiološki ispravna na svih sedam gradskih kupališta na rijekama Vrbas i Vrbanja sa kojih su uzeti uzorci, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravstvo Banjaluka.

Kako su objasnili u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada, voda za kupanje je neispravna na plažama: Sitari, Abacija, Zelena, Borik, Slap, Zeleni vir i Žuti most.

- Kod svih neispravnih uzoraka u pitanju je fekalno zagađenje, koje utiče na zdravlje kupača, izazivajući razne  bolesti - rekli su u ovom odjeljenju.

Iz inspekcije preporučuju građanima da se ne kupaju u rijekama.

- Oni koji se ogluše o ovo upozorenje, rade to na sopstvenu odgovornost - kazali su Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Iz Doma zdravlja rekli su da kupanje u fekalno zagađenim rijekama može dovesti do štetnih posljedica po zdravlje kao što su fekalno-oralne infekcije, a do infekcije dolazi preko očiju, ušiju, nosa i kože.

- Na ovaj način se najčešće oboli od crijevnih zaraznih bolesti, leptospiroze, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Zbog toga građanima savjetujemo kupanje u bazenima ili jezerima predviđenim za te aktivnosti - rekla je specijalista epidemiologije doktor Mirjana Miljković.

Banjalučanin Nenad Milišić kaže da se već godinama priča da je voda zagađena, ali da ga to ne sprečava da se i dalje kupa u Vrbasu.

- Ne plašim se da bi kupanje u Vrbasu moglo ugroziti moje zdravlje. Ne obazirem se na upozorenja. Niko nikada nije čuo da je nekome naškodilo kupanje ovdje - rekao je Milišić, koji vjeruje da će se, uprkos nalazima Instituta, većina građana i dalje kupati na rijeci.

Međutim, ima i onih koji ne žele da rizikuju.

- Uz Vrbas čovjek može da nađe rashlađenje i uz obalu. Na kupanje idem u vodeni park "Akvana" ili na bazen "Fortuna", gdje je voda provjerena. Na rijekama se ne kupam godinama  - kazao je stanovnik Obilićeva Milan Kljajić.

Spasioci

Koordinator Spasilačke službe i član Ronilačkog kluba "Buk" Miroslav Mišković rekao je da spasilaca nema na plaži Abacija kao prethodnih godina jer nije stigao nalog iz Gradske uprave za njihovo angažovanje.

- Mi smo spremni i čekamo na Gradsku upravu. Kada to zatraže mi ćemo početi da radimo svoj posao - kazali su iz Ronilačkog kluba "BUK".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana