Купалишта на Врбасу и Врбањи загађена фекалијама

Игор Пилиповић
Купалишта на Врбасу и Врбањи загађена фекалијама

Бањалука - Вода за купање није микробиолошки исправна на свих седам градских купалишта на ријекама Врбас и Врбања са којих су узети узорци, показали су налази Института за јавно здравство Бањалука.

Како су објаснили у Одјељењу за инспекцијске послове града, вода за купање је неисправна на плажама: Ситари, Абација, Зелена, Борик, Слап, Зелени вир и Жути мост.

- Код свих неисправних узорака у питању је фекално загађење, које утиче на здравље купача, изазивајући разне  болести - рекли су у овом одјељењу.

Из инспекције препоручују грађанима да се не купају у ријекама.

- Они који се оглуше о ово упозорење, раде то на сопствену одговорност - казали су Одјељењу за инспекцијске послове.

Из Дома здравља рекли су да купање у фекално загађеним ријекама може довести до штетних посљедица по здравље као што су фекално-оралне инфекције, а до инфекције долази преко очију, ушију, носа и коже.

- На овај начин се најчешће оболи од цријевних заразних болести, лептоспирозе, гљивичних и паразитарних инфекција. Због тога грађанима савјетујемо купање у базенима или језерима предвиђеним за те активности - рекла је специјалиста епидемиологије доктор Мирјана Миљковић.

Бањалучанин Ненад Милишић каже да се већ годинама прича да је вода загађена, али да га то не спречава да се и даље купа у Врбасу.

- Не плашим се да би купање у Врбасу могло угрозити моје здравље. Не обазирем се на упозорења. Нико никада није чуо да је некоме нашкодило купање овдје - рекао је Милишић, који вјерује да ће се, упркос налазима Института, већина грађана и даље купати на ријеци.

Међутим, има и оних који не желе да ризикују.

- Уз Врбас човјек може да нађе расхлађење и уз обалу. На купање идем у водени парк "Аквана" или на базен "Фортуна", гдје је вода провјерена. На ријекама се не купам годинама  - казао је становник Обилићева Милан Кљајић.

Спасиоци

Координатор Спасилачке службе и члан Ронилачког клуба "Бук" Мирослав Мишковић рекао је да спасилаца нема на плажи Абација као претходних година јер није стигао налог из Градске управе за њихово ангажовање.

- Ми смо спремни и чекамо на Градску управу. Када то затраже ми ћемо почети да радимо свој посао - казали су из Ронилачког клуба "БУК".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана