Krajiška ljepotica turistički i kulturni centar regije

Miloš Vasiljević
Krajiška ljepotica turistički i kulturni centar regije

Banjaluka - Krajiška ljepotica bila je proteklog vikenda turistički i kulturni centar regije, a svi koji su boravili u najvećem gradu Srpske imali su priliku da uživaju u gastronomskoj ponudi “Ćevap festa”, pjesmama i igrama evropskih folkloraša, “Banjalučkom festivalu cvijeća”, degustaciji domaćeg piva, te na pikniku u parku “Mladen Stojanović”.

Svi smještajni kapaciteti u gradu posljednjih desetak dana su zauzeti, isto se očekuje i u idućih petnaestak dana, a juče je bio pun i najveći gradski park u kojem je organizovan drugi banjalučki piknik. 

U širokoj ponudi hrane, na više štandova, u parku su uživali posjetioci svih generacija, među kojima je bilo najviše djece čiji su žamor i igra odjekivali parkom.

- Posjetioci piknika su iskreno oduševljeni, ove godine posjećenost je veća nego prošle godine što znači da uspijevamo u našoj misiji, a to je da omogućimo porodicama i prijateljima druženje, odmor, uživanje i igru u prirodi - kazala je Andrea Lizdek, marketing asistent u “Krajina klasu”, kompaniji koja je organizovala piknik.

Punu podršku organizaciji dale su i kompanije “Mlijekoprodukt”, “Tropik”, “Zlatiborac”, “Manja”, “Vitaminka” i “Minea”, a koje su svim posjetiocima besplatno nudile svoje proizvode.

Pored jučerašnjeg piknika, svi koji su se zatekli u Banjaluci u subotu imali su šansu da posjete treći banjalučki festival zanatskog piva “Krafting”, koji je održan u vodenom parku “Akvana”.

Festival je organizovalo Udruženje malih zanatskih pivara “Krafter”, svoja piva je predstavilo 15 proizvođača, a zajedničkim snagama napravili su i specijalno festivalsko pivo. Pored domaćih piva, na festivalu su bila izložena i zanatska piva iz okruženja, a zabavu je uveče “podgrijao” i bend “Transfer blama”.

Predsjednik udruženja “Krafter” Dejan Cvijanović rekao je da je cilj promocija kraft kulture, kraft piva, te poboljšanje gastronomske ponude grada.

- Cilj je i da ljudima približimo ovu vrstu piva, da se otvori mogućnost za neke nove pivare, pabove i da se privuče više turista u Banjaluku. U udruženju imamo dvadesetak kućnih pivara, a ko hoće time da se bavi može nam se javiti za pomoć - kazao je Cvijanović.

Direktor zanatske pivare “Gorštak” Nikola Galić rekao je da zanatsko pivarstvo postaje sve popularnije.

- Festival je jedna velika šansa za razvoj pivarskog turizma, da strani turisti u svoje kalendare ubilježe i naše datume kao važne da se posjete. Zanatska piva nose bogatstvo prije svega ukusa, ali i stilova - rekao je Galić.

Za razliku od “Akvane” gdje je dominirao miris piva, u samom centru grada širio se miris ćevapa sa drugog “Ćevap festa” na kojem je učestvovalo devet roštiljnica.

Ćevapi su prodavani po popularnim cijenama, i to velika porcija za četiri i mala za dvije marke. Ovaj put, ćevapi i piće prodavali su se za “dinare”, valutu kreiranu posebno za ovaj događaj. Za kvalitetan humor na festivalu banjalučkog ćevapa, u popodnevnim časovima pobrinuli su se domaći stend-ap komičari i satiričari.

Nedaleko, na tvrđavi Kastel, za vikend je odzvanjala muzika i igra folkloraša, učesnika 23. Evropske smotre srpskih folklora dijaspore i Srba iz regiona. Smotra je okupila oko 4.000 članova iz 14 evropskih zemalja, kao i srpske folkloraše iz Viskonsina i Milvokija iz SAD.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je naveo da je ova smotra prilika da kulturno-umjetnička društva iz Srpske, ali i ona iz dijaspore, predstave dio srpskog kulturnog nasljeđa zajedno sa onim što je iznjedrila srpska folklorna baština.

- Ova smotra je i odličan način da se promoviše izvornost i posebnost nematerijalne kulturne baštine i da se sa tim bogatstvom upoznaju mlade generacije koje odrastaju u Srpskoj, ali i rasejanju. Osim razmjene iskustava, od posebne važnosti su uspostavljene veze među umjetnicima na ovakvim kulturnim okupljanjima - dodao je Malešević.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja iz Njemačke, koje je zajedno sa KUD “Piskavica” organizator manifestacije, Danilo Đokić rekao je da je ovo do sada najmasovnija smotra na kojoj učestvuje 65 ansambala.

U Turističkoj organizaciji Banjaluka nisu krili zadovoljstvo činjenicom da je grad prebukiran i da nema nijednog slobodnog ležaja.

- Još prije tri mjeseca povod za rezervaciju hotelskih, motelskih i svih smještaja u gradu bile su brojne manifestacije - kazala je portparol TOBL-a Branka Branković. Iduća manifestacija koja čeka Banjaluku je Moto-fest, zakazan za idući vikend.

“Festival cvijeća”

Ljubitelji cvijeća u subotu su mogli da po povoljnim cijenama pazare jer je “Banjalučki festival cvijeća”, posljednjeg dana trajanja, bio prodajnog karaktera.

Ova manifestacija, koja je okupila 11 izlagača, predstavlja obnavljanje izložbe cvijeća koju je Banjaluka ranije imala.

- Grad  je izuzetno zadovoljan odzivom cvjećara i zahvaljuje svim učesnicima koji su doprinijeli da se jedna lijepa tradicija obnovi. Nastojaćemo da u narednim godinama festival bude što masovniji i da postane jedan od prepoznatljivih događaja u našem gradu - kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana