Из рушевина никла крајишка љепотица VIDEO

Јасмина Перишић
Из рушевина никла крајишка љепотица VIDEO

Бањалука - На данашњи дан прије тачно 47 година разорни земљотрес готово је са земљом сравнио Бањалуку, али не и уништио живот у њој.

Из рушевина је никла крајишка љепотица којој се многи диве. Бројни становници и данас се сјећају страховитог подрхтавања тла 27. октобра 1969. године, а пред очима су им слике до темеља порушених зграда и кућа, људи заробљених под рушевинама и многих шокираних лица која су нијемо гледала снагу природе.

Казаљке на часовницима зауставиле су се у девет часова и 11 минута, када је земљотрес јачине 8,5 степени Меркалијеве скале узео свој данак. Ова природна катастрофа однијела је 15 живота, док је 1.117 особа теже или лакше повријеђено.

- Као да је јуче било. Чини ми се да гледам слике ужаса са градских улица. У вријеме земљотреса била је никад хладнија јесен, а убрзо је дошла оштра и немилосрдна зима. Крај те 1969. године је личио на демонстрацију силе природе - започиње причу пензионер Михајло Симић (75), који је у тренутку земљотреса био у својој кући у насељу Росуље.

Каже да му кућа није била тотално порушена.

- Оштећења су била велика. Попуцали су прозори и зидови. Супруга и ја, тада још млади брачни пар, успјели смо да сачувамо живу главу. На вријеме смо истрчали на двориште. У моменту смо изгубили све што смо некако заједничким радом успјели да створимо, али ствари нам није било жао. Најважније је било да су главе живе и да су нам породице добро - присјећа се Симић.

Додаје да је Бањалука преко ноћи постала град шатора, камп приколица и великих контејнера.

- Али земљотрес није уништио живот. Брзо смо се консолидовали и организовали. Заврнули смо рукаве и почели да Бањалуци враћамо онај њен препознатљив изглед и дух. Посвуда су се могли видјети само војска и народ који чисте рушевине - испричао је Симић.

Додао је да су подршка и помоћ, које су стизале са свих страна, нешто што се не заборавља.

Прије разорног земљотреса, тло је почело да подрхтава 26. октобра у 2.55 часова, потпуно је уништено 86.000 станова, а велика оштећења нанесена су школским, културним, здравственим, друштвеним и објектима управне администрације. Привреда је претрпјела знатне губитке, а сва предузећа су касније радила са знатно смањеним капацитетима, док су нека прекинула производњу. Аутобуси из Бањалуке одвезли су основце и средњошколце који су скоро започету школску годину завршили у разним крајевима бивше Југославије.

Обнова

Трагедија која је погодила Бањалуку 1969. године подигла је на ноге тадашњу Југославију, али и друге земље које су помагале у обнови града. На поклон је добијена нова зграда Гимназије, док је Бугарска изградила нову школу која носи име по бугарском народном хероју Георгију Стојкову Раковском. Школа у Слатини названа је "Холандија", јер је холандска влада донирала средства за њену изградњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана