Ideje o čuvanju Vrbasa đaci „pretočili“ u makete

Vesna Popović
Ideje o čuvanju Vrbasa đaci „pretočili“ u makete

Banjaluka - Fabrike za preradu otpadnih voda, kao i mini-postrojenja za domaćinstva, te mreže za zaustavljanje otpada su prema mišljenju banjalučkih osnovaca najbolja rješenja za problem zagađenja rijeke Vrbas.

Te ideje „pretočene“ u makete nastale su u protekla tri  mjeseca u okviru projekta „Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas“ u kojem su učestvovali đaci pet osnovnih škola. 

Učenici su pokazali zavidno znanje i kreativnost, a projekat su realizovali preduzeće „Vodovod“ i Centar za životnu sredinu uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Najbolje ideje u petak su nagrađene u Muzeju RS, a prvo mjesto su podijelile osnovne škole „Stanko Rakita“ i „Branislav Nušić“, dok je nagrada publike pripala OŠ „Ivo Andrić“.

Zanimljiva maketa učenika OŠ „Branislav Nušić“ privukla je veliku pažnju posjetilaca.

- Na izvoru je voda čista i kako dolazi do naselja ona je sve prljavija, zbog otpadnih voda. Zato smo napravili postrojenje za prečišćavanje vode jer mislimo da bi u gradu trebalo biti više fabrika za preradu vode. Prečišćivač bi uzimao vode uz pomoć pumpi, obrađivali je i u korito rijeke vraćali čistu vodu - rekla je učenica Ana Banjić.

Za đake OŠ „Stanko Rakita“ bacanje smeća u vodotok je jedan od najvećih problema Vrbasa, zbog čega su predložili da se postave mreže koje bi taj otpad zaustavljale.

- Mreža bi bila postavljena ispod mosta i imala bi ručicu koju treba podignuti kada voda donese smeće. Mreža bi  sakupila otpad, a smeće iz rijeke bi iz vode bilo prebačeno u kontejnere - kazala je učenica Jovana Đujić.

I za učenike OŠ „Ivo Andrić“ otpadne vode su takođe najveći problem Vrbasa samo su se oni opredijelili za malo drugačiji pristup.  Učenica osmog razreda OŠ Bjanka Babić je rekla da bi Vrbas bio čistiji ako bi svaka kuća imala prečišćivače otpadnih voda. 

- Veliki broj kuća ispušta otpadne vode u Vrbas i mislimo da bi oni morali imati prečišćivače - kazala je Babićeva.

U realizaciji ovih ideja učenicima su pomagali članovi Centar za životnu sredinu, a predstavnik ovog centra Aleksandar Škorić je rekao da ova problematika nije dovoljno zastupljena u školama.

- Sudeći po rezultatima, kroz rad i druženje sa mladim ljudima, zaključujemo da smo postigli osnovni cilj projekta, a to je da naučimo najmlađe da obrate pažnju na važnost očuvanja onog što nas okružuje - kazala je šef odjeljenja za ekologiju u „Vodovodu“ Marijana Bijelić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je uručio priznanja prvoplasiranim školama.

Muzej RS

Radovi učenika svih pet škola su bili izloženi u Muzeju RS od 11. decembra do 15. decembra. Za to vrijeme  posjetioci muzeja su mogli glasati za najbolji rad. Ta laskava titula je pripala OŠ „Ivo Andrić“.

Prvo mjesto

OŠ „Branislav Nušić“,

OŠ „Stanko Rakita“

Nagrada publike

OŠ „Ivo Andrić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana