Ни грађани ни аутори не маре за грб града

Јасмина Перишић
Ни грађани ни аутори не маре за грб града

Бањалука - Приједлози рјешења за грб града, који су јуче изложени у Великом изложбеном салону Банског двора, за два часа ни један грађанин није погледао.

Наиме, екипа "Гласа Српске" била је јуче од десет до 12 часова у простору у којем су изложена идејна рјешења. За то вријеме ниједан грађанин није ушао да их погледа. У очи боде чињеница да поред незаинтересованости грађана у том периоду  није се појавио ниједан аутор рјешења. Осим наше екипе рјешења је погледала једино и екипа Алтернативне телевизије.

Градска управа одлучила је да 30 приједлога изложи, како би заинтересовани могли да виде идејна рјешења симбола града. На тај потез градски оци су се одлучили након бурне расправе на сједници Скупштине града, на којој су неки одборници изнијели примједбе на јавни конкурс "Грб града Бањалука". Тада су тражили да би грађани требало да, осим побједничког, виде и остала рјешења, те да, ако имају, изнесу примједбе и сугестије.

У Културном центру Бански двор су рекли да су и сами изненађени слабим одзивом и грађана и аутора, те да једино новинаре интересује изложба.

- Овај центар је одрадио свој дио посла и изложио приједлоге. Нисмо задужени за организацију изложбе и не знамо зашто се нико осим неколицине новинара није појавио - рекли су у тој културној институцији. Додали су да је за изјаве у вези са изложбом задужен секретар Скупштине града Марица Славнић.

Славнићева каже да су рјешења грба стављена на јавни увид због грађана и одборника.

- Тамо неће бити нико ко ће одговарати на питања грађана јер то није по процедури и не сматрамо да је то потребно - рекла је она. Додала је да јавни увид нема никаквог утицаја на садашње рјешење, које одборници могу да прихвате или не.

- Побједничко рјешење се неће моћи промијенити са неким од изложених приједлога - рекла је секретар Скупштине града и закључила да ако одборници не прихвате побједничко рјешење са конкурса да се зна која је даља процедура.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да ће након расправе Скупштина донијети одлуку које ће рјешење бити грб града.

- Нисам сигуран да је и онај који је сада пласиран као најбољи бити коначно наше рјешење - рекао је први човјек града и додао да као грађанину смета му на који је начин приказана тврђава Кастел те да он грб види другачије.

Изложба идејних рјешења трајаће до 14. априла.

Побједник

Комисија је као најбољи оцијенила рад аутора Драшка Бошњака. Овај приједлог Комисије, који је градоначелник Слободан Гаврановић прихватио, тренутно је на јавној расправи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана