Grad blokira jednokratnu novčanu pomoć

Vesna Popović
Grad blokira jednokratnu novčanu pomoć

Banjaluka - Grad još uvijek blokira isplatu jednokratne novčane pomoći. Nemamo nikakvih naznaka da će novac koji je namijenjen za te svrhe u iduća tri mjeseca biti stavljen na raspolaganje Centru za socijalni rad.

Izjavila je to direktor Vera Sladojević i dodala da je Gradska uprava okrenula leđa najosjetljivijim kategorijama.

Naime, ovogodišnjim budžetom grada za ovu namjenu je predviđeno 440.000 KM, od čega je Centar za prva tri mjeseca dobio 110.000 KM. Međutim, nedavno je iz Gradske uprave stigao dopis da u konačnom finansijskom planu potrošnje za drugi kvartal za ovu namjenu nije predviđena nijedna marka. 

- Gradska uprava, sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem na čelu, obavezna je da poštuje budžet koji je usvojila Skupština grada. Nije mi jasno kakvu poruku šalju oni koji se oglušuju na vapaje i pozive najugroženijih. Očigledno ne razmišljaju da ti ljudi možda od tih 100 KM koje dobiju od Centra žive jedan mjesec - dodala je Sladojevićeva. 

Objasnila je da ljudima koji podnesu zahtjev za dobijanje jednokratne novčane pomoći, a koji ispunjavaju uslove, Centar priznaje to pravo.

- Odobreni novac će im morati biti isplaćen, samo je pitanje kada. Vrijeme je ključni faktor, pogotovo kada se uzme u obzir da će taj novac možda dobiti za dva ili tri mjeseca, a njima ta pomoć treba odmah - kazala je Sladojevićeva i dodala da trenutno imaju oko 900 korisnika  ove pomoći.

Istakla je da za hitne slučajeve koriste novac iz blagajne Centra.

- Isplaćivali smo pojedinačne iznose od 100 do 150 KM kada  dijete hitno treba odvesti doktoru, za kupovinu lijekova ili hrane. Maksimalno u blagajni možemo imati 1.500 KM i taj novac ne može dugo potrajati - kazala je Sladojevićeva.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić rekao je da je gradski parlament usvojio budžet grada koji se u takvom obliku mora sprovoditi.

- Ukoliko su sredstva planirana budžetom grada, ona moraju biti i obezbijeđena. Ako određeni budžetski korisnici iz nekog razloga ne mogu dobiti novac koji je za njih planiran, treba utvrditi razloge za to - kazao je Ilić.

Iz DNS-a poručuju da će u narednom periodu Klub odbornika ove stranke nastojati da zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem nađe rješenje za ovu situaciju.

- Isplata novca za socijalno ugrožene kategorije predstavlja prioritet i oni ne smiju trpjeti ukoliko ima problema u budžetu grada - precizirao je šef ovog kluba Boran Bosančić.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević kazao je da su informacije iz Centra za socijalni rad u suprotnosti sa onima koje konstantno stižu od gradskih vlasti.

- Govori se da sve ide kako treba kada je u pitanju budžet grada. Ako nemaju novca za najugroženije, postavlja se pitanje ko je sljedeći, javne kuhinje ili možda boračke kategorije - prokomentarisao je Umićević.

Gradska uprava

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" juče nismo uspjeli da dobijemo stav gradonačelnika Slobodana Gavranovića ili Gradske uprave. U Odsjeku za odnose sa javnošću rečeno nam je da su svi odgovorni na sastancima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana