Boračkim kategorijama 1,81 milion KM pomoći

Miroslav Galić
Boračkim kategorijama 1,81 milion KM pomoći

Banjaluka - Za pomoć demobilisanim borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima u budžetu grada je za ovu godinu planiran 1,81 milion KM.

Najveći iznos novca biće izdvojen za stambeno zbrinjavanje boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za liječenje i rehabilitaciju boračkih kategorija te za tekuće grantove za projekte i rad boračkih organizacija.

U Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu ističu da su sredstva na približno istom nivou kao i protekle godine.

- U 2015. godini za rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija dodijeljeno je ukupno 326.811 KM. Od ovog iznosa 260.406 KM su bespovratna novčana sredstva dodijeljena u svrhu rješavanja stambenih pitanja 15 porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida prve ili druge grupe sa 100 odsto invaliditeta. Za subvencije izdavanja građevinskih dozvola za 50 korisnika boračko-invalidske zaštite dodijeljeno je 66.405 KM - rekao je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić kaže da u ovoj organizaciji nemaju primjedbi na visinu izdvojenih sredstava.

- Od tih 1,81 milion KM, oko 330.000 KM je namijenjeno za sufinansiranje izgradnje stanova zajedno sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS, oko 200.000 KM za građevinske dozvole, dok se ostatak odnosi na jednokratnu novčanu pomoć - kaže Brkić.

U ovoj organizaciji kažu da su svjesni da je moralo doći do smanjenja izdvajanja za boračka pitanja u odnosu na period otprije nekoliko godina kada su sredstva bila oko četiri miliona, ali da je glavni problem taj što se sredstva ne raspoređuju pravilno.

- Nezamislivo je da se za jednokratnu novčanu pomoć izdvaja više sredstava nego za stambeno zbrinjavanje. Mislim da je potrebno više novca izdvajati za stambeno zbrinjavanje djece poginulih boraca i za bespovratna sredstva za samozapošljavanje - ističe Brkić.

Zgrade u Adi

- Useljenjem u 142 stana u naselju Ada, planiranim za 15. mart, biće riješeno stambeno pitanje svih porodica koje se nalaze na listi još od 1997. godine. Međutim, postoje i neki koji se zbog neinformisanosti ili bolesti nisu prijavili, što ćemo ubrzo rješavati - kaže predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana