Bol za stradalima u Budvi ne jenjava

Bol za stradalima u Budvi ne jenjava 15.09.2017 09:57 | Sanja Amidžić

Banjaluka - Navršava se 16 godina od tragedije, a bol i tuga ostali su isti kao i tog kobnog 16. septembra kada su na ekskurziji u prevrtanju brodića blizu Budve život izgubila četiri učenika i nastavnica Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš".

Roditelji nastradalih učenika Vedrane Vidović, Dragane Kondić, Vanje Drekalović i Denisa Kvasnija i ove godine sa nastavnicima će na dan tragedije posjetiti groblje gdje će položiti cvijeće i upaliti svijeće za pomen njihovoj djeci i nastavnici Jeleni Vidović. Otac Vanje Drekalović, Velibor kaže da će bol u srcu ostati dok živi.

- U posljednjih 16 godina svaki septembar za mene, ali i za roditelje koji su kao i ja u toj nesreći izgubili najmilije je bolom okovan i tužan. U subotu, kada je godišnjica pogibije, otići ćemo na groblje, upaliti svijeće i odnijeti cvijeće na njihove vječne kuće - kazao je kroz uzdah Drekalović.

Prema njegovim riječima, svake godine groblje posjete i nastavnici škole.

- Jedan veliki i ljudski gest koji za nas roditelje mnogo znači. To je nezaborav sa kojim živimo prvo mi, ali i ljudi koji su bili tu u kobnim trenucima - kazao je Drekalović.

Direktorica OŠ "Petar Petrović Njegoš" Đorđa Grajić rekla je da je uprava škole svih proteklih 16 godina u kontaktu sa bližnjima nastradalih te da se ova tragedija ne smije nikad zaboraviti.

- Dogovorili smo se da u subotu u 11 časova posjetimo njihove vječne kuće gdje ćemo upaliti svijeće za pokoj duša. Nakon toga doći ćemo u školu gdje ćemo u ime nastradalih đaka i nastavnice provesti neko vrijeme u školi i prisjetiti se tih teških trenutaka - kazala je Grajićeva.

Prema njenim riječima, ova tragedija treba da bude upozorenje svima da se mora voditi računa o bezbjednosti djece.

Ova nesreća dogodila se 16. septembra 2001. godine oko 17 časova kada su se učenici nakon obilaska čuvenog ostrva Sveti Stefan vraćali u hotel. Nakon što su se ukrcali u brodić on je krenuo, ali i ubrzo se prevrnuo. Četvoro učenika se utopilo, a nastavnici Vidović od bola je prepuklo srce dok je dozivala svoje učenike koji su bili u moru.

Brod

Mali brod "Škorpion 2", vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica