Banjaluka u finalu za prestižnu titulu

Brankica Smiljanić
Banjaluka u finalu za prestižnu titulu

Banjaluka - Prlaskom Banjaluke u finale izbora za evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu pokazalo se da se vrednuju kvalitet i ideje, rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić.

Uz Banjaluku, u uži izbor ušli su još norveški Bodo i Mostar. Radojičić je rekao da ovo priznanje pokazuje kapacitet grada i da je ekipa koja je radila na pripremi aplikacije sposobna da iznjedri ovakav projekat i kvalifikuje se na evropskom nivou. On je istakao da je to rezultat rada i truda gradske administracije i banjalučke kulturne scene u proteklih više od godinu.

- Grad koji je u određenim krugovima smatran favoritom - Tirana, nije ni prošao dalje iako ima najveći finansijski kapacitet - rekao je Radojičić.

On je naveo da će u narednih godinu uprava grada dorađivati aplikaciju ukoliko bude primjedbi Evropske komisije.

- Prošli smo u finale i imamo godinu da dalje radimo na projektu evropske prestonice kulture 2024. godine - dodao je Radojičić.

On je podsjetio da je formiran tim za aplikaciju projekta “Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024”, te da je u martu prošle godine gradska Skupština donijela odluku o kandidaturi.

- Godinu i po se radilo na projektu, a rezultat toga je usvojena Strategija kulture grada za narednih 10 godina i naša knjiga aplikacija “Suprotnosti se privlače” - rekao je Radojičić.

Odbor nezavisnih stručnjaka koji su vrednovali prijave iz pet konkurentskih gradova preporučio je ovaj rezultat na dvodnevnom sastanku u Briselu. Ovi gradovi do kraja ljeta iduće godine moraju završiti prijave. Panel nezavisnih stručnjaka ponovo će se sastati u drugoj polovini 2019. godine da bi dao konačnu preporuku o evropskoj prestonici kulture 2024.

Iz Evropske komisije rekli su da ulazak u uži izbor može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i socijalnim pogodnostima za odabrane gradove, ako je njihova ponuda dio dugoročne razvojne strategije usmjerene na kulturu. Titula “Evropski gradovi kulture” je nastala 1985. po ideji grčke ministarke kulture Meline Merkuri i postala je jedan od najambicioznijih kulturoloških projekata u Evropi i jedna od najpoznatijih, i najviše priznatih, aktivnosti u Evropskoj uniji. Ciljevi ove titule su da se promoviše različitost kultura u Evropi, da se označe zajedničke stvari koje zemlje dijele i da se pospješi doprinos kulture dugoročnom razvoju gradova.

Nije iznenađenje

Članica tima Dijana Grbić je istakla da ulazak Banjaluke u finale izbora nije bio iznenađenje.

- Međutim, uvijek postoji bojazan kako će se vrednovati, tim od nezavisnih deset članova u Evropskoj komisiji donio je i ocijenio da smo jedni od finalista. Očekuje nas jedna velika panel diskusija u Briselu za sve predstavnike, gdje će s nama biti i gradonačelnik. Naredni period će biti teži za nas, ali ćemo sa zadovoljstvom raditi - rekla je Grbićeva.

 

Do sada odabrani gradovi

2019: Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska)

2020: Rijeka (Hrvatska ) i Galvej (Irska)

2021: Elefsina (Grčka), Timisoara (Rumunija) i Novi Sad (Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU)

2022: Kaunas (Litvanija) i Eš-Sur-Alzet (Luksemburg)

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana