Banjaluka dobila prestižnu nagradu Zlatno turističko srce

Jasmina Perišić
Banjaluka dobila prestižnu nagradu Zlatno turističko srce

Banjaluka je najbolja kontinentalna turistička destinacija jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016. godinu. Krajiška ljepotica je trijumfovala ispred prestonice Austrije Beča i Mađarske Budimpešte, koji su joj bili glavni konkurenti.

Tako je odlučio Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva "Sacen International" iz Beograda, koji je Banjaluci dodijelio "Zlatno turističko srce".

Predsjednik pomenutog centra Dragan Gligorijević je rekao da je pobjeda zaslužena.

- Naše tajne turističke patrole ili takozvani nevidljivi gosti ocenili su da Banjaluku kao grad u kojem je prelepo boraviti, naročito zbog visoko izraženog gostoljublja ali i mnogih drugih razloga. To je jedini grad koji je dva puta osvojio "Zlatnu čašu gostoljublja". Ni ove godine to nije bez razloga. Eto recimo Beograd je 58 godina u trci za "Zlatnu čašu gostoljublja", a ove godine je to prvi put osvojila Skadarlija. Ipak kada je reč o gostoljublju svi su daleko iza Banjaluke - rekao je Gligorijević.

Dodao je da Banjaluka može da bude primjer kako gosta treba poštovati, te da bi život u srpskoj prestonici rado mijenjao za onaj na obalama Vrbasa.

- Centar Republike Srpske prednjači u savremenim turističkim trendovima, ali ne kopira druge. Organizator je brojnih događaja a jedini ima osvetljenu stazu za noćni rafting. Pohvalni su kajak i kanu na lepom Vrbasu, padobranstvo, ali i seoski turizam - pohvalio je Gligorijević krajišku ljepoticu.

Kaže da je i arhitektura Banjaluke jedan od mamaca za turiste, sa svojom mješavinom kultura, ali i uređenost grada i ljubazni stanovnici.

- Dodelu nagrada organizovaćemo u aprilu u Skadarliji. Opatija je nagrađena za banjsko-zdravstveni turizam, Ohrid za organizaciju kulturnih događaja, Istra za vinski turizam, Budva za masovni turizam regiona i Đerdap za etno-ekološki turizam. Španija je najbolja na Mediteranu. Inače naše patrole obišle su Francusku, Italiju, Grčku, Tursku, Kipar, Hrvatsku, Albaniju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Maltu, Španiju Mađarsku i Austriju - kazao je Gligorijević.

Portparol Turističke organizacije Banjaluke Branka Branković izrazila je zadovoljstvo zbog nagrade.

- Ovo nije prvi put da nam priznati turizmolozi daju visoke ocjene i uvijek nam je drago kada prepoznaju razvoj turizma u našem gradu - rekla je Brankovićeva.

Dodatni autobusi za Kozaru

Zbog velikog interesovanja građana za manifestaciju "Dani zime na Kozari", TOBL je obezbijedio dodatna dva autobusa.

- Organizovali smo besplatan prevoz do Mrakovice, ali sada će umjesto dva građane prevoziti četiri autobusa. Polazak je sa stare autobuske stanice u nedjelju u osam časova - rekli su u TOBL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana