Бањалука добила престижну награду Златно туристичко срце

Јасмина Перишић
Бањалука добила престижну награду Златно туристичко срце

Бањалука је најбоља континентална туристичка дестинација југоисточне Европе и Медитерана за 2016. годину. Крајишка љепотица је тријумфовала испред престонице Аустрије Беча и Мађарске Будимпеште, који су јој били главни конкуренти.

Тако је одлучио Међународни центар за развој туризма и угоститељства "Сацен Интернатионал" из Београда, који је Бањалуци додијелио "Златно туристичко срце".

Предсједник поменутог центра Драган Глигоријевић је рекао да је побједа заслужена.

- Наше тајне туристичке патроле или такозвани невидљиви гости оценили су да Бањалуку као град у којем је прелепо боравити, нарочито због високо израженог гостољубља али и многих других разлога. То је једини град који је два пута освојио "Златну чашу гостољубља". Ни ове године то није без разлога. Ето рецимо Београд је 58 година у трци за "Златну чашу гостољубља", а ове године је то први пут освојила Скадарлија. Ипак када је реч о гостољубљу сви су далеко иза Бањалуке - рекао је Глигоријевић.

Додао је да Бањалука може да буде примјер како госта треба поштовати, те да би живот у српској престоници радо мијењао за онај на обалама Врбаса.

- Центар Републике Српске предњачи у савременим туристичким трендовима, али не копира друге. Организатор је бројних догађаја а једини има осветљену стазу за ноћни рафтинг. Похвални су кајак и кану на лепом Врбасу, падобранство, али и сеоски туризам - похвалио је Глигоријевић крајишку љепотицу.

Каже да је и архитектура Бањалуке један од мамаца за туристе, са својом мјешавином култура, али и уређеност града и љубазни становници.

- Доделу награда организоваћемо у априлу у Скадарлији. Опатија је награђена за бањско-здравствени туризам, Охрид за организацију културних догађаја, Истра за вински туризам, Будва за масовни туризам региона и Ђердап за етно-еколошки туризам. Шпанија је најбоља на Медитерану. Иначе наше патроле обишле су Француску, Италију, Грчку, Турску, Кипар, Хрватску, Албанију, Словенију, БиХ, Црну Гору, Македонију, Бугарску, Румунију, Малту, Шпанију Мађарску и Аустрију - казао је Глигоријевић.

Портпарол Туристичке организације Бањалуке Бранка Бранковић изразила је задовољство због награде.

- Ово није први пут да нам признати туризмолози дају високе оцјене и увијек нам је драго када препознају развој туризма у нашем граду - рекла је Бранковићева.

Додатни аутобуси за Козару

Због великог интересовања грађана за манифестацију "Дани зиме на Козари", ТОБЛ је обезбиједио додатна два аутобуса.

- Организовали смо бесплатан превоз до Мраковице, али сада ће умјесто два грађане превозити четири аутобуса. Полазак је са старе аутобуске станице у недјељу у осам часова - рекли су у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана