Banjaluka. Trotoari nedostaju u većini naselja

Sanja Amidžić
Banjaluka. Trotoari nedostaju u većini naselja

Banjluka - U većini naselja na području grada nema trotoara, a tamo gdje postoje u lošem su stanju, potvrdili su predsjednici savjeta mjesnih zajednica.

Oni objašnjavaju da izgradnju novih ili sanaciju postojećih pješačkih staza godinama predlažu gradskim vlastima kao prioritet, ali zbog nedostatka novca u gradskoj kasi još nisu došli na red.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice (MZ) Ada Vito Pejaković rekao je da većina ulica u ovom naselju nema izgrađen trotoar.

- Prema planu za ovu godinu trotoar je trebalo da bude urađen u ulici Stepe Stepanovića, međutim, to nije urađeno, zbog čega smo tu stavku prenijeli kao prioritet za narednu godinu - rekao je Pejaković. On je dodao da, kada je rađena rekonstrukcija pojedinih ulica tokom ljeta, trotoari nisu urađeni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Da je izgradnja trotoara jedan od glavnih prioriteta MZ Srpske toplice, potvrdila je predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Mlađenka Trivić.

- Već nekoliko godina predlažemo izgradnju trotoara od osnovne škole do naselja uz glavni put, kao i na dijelu puta na desnoj obali Vrbasa - rekla je Trivićeva.

Njen kolega iz naselja Rosulje Željko Gagula kazao je da je i njima to jedan od glavnih prioriteta. Oni su predložili sanaciju trotoara u ulici Trive Amelice.

- Trotoar na potezu od tranzitnog puta pa pored OŠ "Aleksa Šantić" do mljekare je u lošem stanju. Zbog velike frekvencije saobraćaja u toj ulici i đaka koji svakodnevno prolaze tom dionicom potrebna je hitna sanacija - rekao je Gagula. On je dodao da je na spajanju glavnih i sporednih ulica potrebno izgraditi prilazne rampe za invalide.

Ništa bolja situacija nije ni u prigradskim mjesnim zajednicama, gdje su uske ulice i nedostatak trotoara jedna od glavnih boljki tih naselja.

Predsjednik Savjeta MZ  Šargovac Radovan Ilić kaže da godinama traže proširenje i postavljanje trotoara u Šargovačkoj ulici u ovom naselju.

- Dio ove ulice od osnovne škole pa u dužini od 2,5 km potrebno je proširiti i postaviti trotoar jer ima dijelova gdje se dva automobila ne mogu mimoići, a tom dionicom svakodnevno prođe na desetine djece - kazao je Ilić. Dodaje da oko 20 bočnih ulica uz Šargovačku ulicu nema trotoare.

Prema nacrtu drugog rebalansa budžeta grada za ovu godinu, na stavci modernizacija, rekonstrukcija i investiciono održavanje saobraćajnica, trotoara i trgova predviđeno je 700.000 maraka.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana