Stiže serija Vrli novi svijet

Srna
Stiže serija Vrli novi svijet

Današnjica je postala plodno tlo za odlične adaptacije distopijskih romana. Otkako je "Hulu" plasirao "Sluškinjinu priču" 2017. godine, distopija se našla nevjerovatno prikladnom i bitnom, a sad i "USA Network " želi da adaptira jedan od najpopularnijih distopijskih romana.

"Vrli novi svijet" je uz "1984" Džordža Orvela i "Mi" Jevgenija Zamjatina najpoznatiji roman koji se bavi tematikom pesimistične autoritarne budućnosti, a napisao ga je britanski pisac Oldous Haksli 1931. godine. Priča je rađena pod uticajem uspona fašizma i komunizma u Evropi nakon Prvog svjetskog rata, ali i masovne proizvodnje koja je uslijedila.

- Daleko u budućnosti svjetski Nadzornici stvorili su idealno totalitarno društvo. Zahvaljujući pametnoj primjeni genetskog inženjeringa, pranja mozga, rekreacionog seksa i nove droge koja nudi trenutno blaženstvo bez popratnih posljedica, svi su stanovnici - srećni potrošači. Čini se da je Bernard Marks jedini koji osjeća čudnu čežnju za bijegom od programirane sreće i užitka. Možda je lijek za njegove nevolje posjeta jednom od nekoliko preostalih rezervata za divljake, u kojima se može živjeti starim, divnim, nesavršenim načinom života - stoji u opisu "Vrlog novog svijeta".

Što se tiče same serije, "Syfx" je prije nekoliko godina pričao o adaptiranju, ali ništa nije izašlo iz toga, da bi nedavno "USA Network" preskočio pilot-fazu i naručio odmah deset epizoda za prvu sezonu. Producent serije će biti Dejvid Viner, koji je prethodnih godina služio kao jedan od producenata na Amazonovom "Homecoming", Si-Bi-Es-ovom "Strande angel" te Ej-Em-Si-jevom "Fear the Walking dead". Spominju se još Grant Morison i Brajan Tejlor, koji su posljednji put zajedno radili "Happy!" za "Syfx", a sad će imati uloge izvršnih producenata.

"Vrli novi svijet" je do sada imao tek dvije filmske adaptacije devedesetih, ali nijedna nije bila posebno popularna, dok televizijskih pokušaja nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana