Džibonijeve transformacije kroz karijeru

Glas Srpske
Džibonijeve transformacije kroz karijeru

Zlatan Stipišić Džiboni, koji je juče proslavio 50. rođendan, počeo je karijeru u splitskom hevi metal bendu “Osmi putnik”, čiji je osnivač i prvi pjevač. Pokrenuo ga je 1985. godine uz kolege Davora Gradinskog i Nenada Mitrovića.

Splićanin je imao puno upečatljiviji modni stil nego danas. Njegov tadašnji imidž metalca uključivao je izrezanu majicu bez rukava, koja je otkrivala dlakava prsa, sjajne helanke, preko kojih bi obukao gaće i sve “zapečatio” ogromnim remenom. Splićanin je imao dugu razbarušenu kosu s kojom je “hedbengao”. Kosu je danas skratio, a često je skriva i pod kapama koje su mu postale zaštitni znak.

Džiboni je s “Osmim putnikom” objavio četiri albuma, a nekoliko mjeseci nakon posljednjeg 1988. godine “Drage sestre moje... nije isto bubanj i harmonika” izašao je iz benda zbog neriješenog pitanja menadžmenta. Članovi sastava nastavljaju da sviraju bez njega, a pjevač odlazi u Berlin, gdje nastupa s grupom “V2”, a vremenom se odlučio na samostalnu karijeru.

- Mislim da te promjene nisu išle naglo, nego postepeno, pa ih ne mogu ni objasniti na način da je postojao nekakav rez. Mislim da sam sigurno po svojoj prirodi znatiželjan čovjek. Zanima me mnogo različitih stilova muzike. Imam osjećaj da se još uvijek tražim. To me čini živim - ističe Džiboni.

Njegova karijera je doživjela uzlet kada je napisao pjesmu “Cesarica” za pokojnog pjevača Olivera Dragojevića jer je postao traženi kompozitor. Splićanin je rekao da je taj hit nastao na brzinu.

- Dvadeset minuta. Nisam se silno trudio, ništa nisam mijenjao na njoj, nijednu riječ, zarez, bila je takva kakva je. Nerealno romantična, bila je pjesma kao da i nije za to vrijeme, to je bila 1992. godina. Niti je bila za to vrijeme niti je to realna veza - objasnio je Džiboni.

Nakon toga, uradio je pjesmu “Zlatne godine” sa Zrinkom Tutićem i nastavio nizati hitove te je do danas objavio 10 albuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana