Vasilije Micić, košarkaš Anadolu Efesa, za “Glas Srpske”: Ne sanjam osvetu Feneru

Milan Zubović
Vasilije Micić, košarkaš Anadolu Efesa, za “Glas Srpske”: Ne sanjam osvetu Feneru

Prošle sezone Fenerbahče je pobedio Žalgiris u polufinalu Fajnal fora Evrolige pa mi mnogi govore da sad imam priliku da im se revanširam ili osvetim za to. Ipak, ne gledam tako na to i svaka utakmica je priča za sebe te ne vidim ovo kao šansu za osvetu.

Izjavio je srpski plejmejker i član Anadolu Efesa Vasilije Micić za “Glas Srpske”. Njegov tim ukrstiće koplja sa gradskim rivalom na F4 u Vitoriji koji će biti održan od 17. do 19. maja. “Pivari” su bili četvrti u ligaškom dijelu takmičenja dok su u četvrtfinalu eliminisali Barselonu sa 3:2 u seriji.

GLAS: Jeste li očekivali pet mečeva i šta se pokazalo kao presudno u mečevima sa Barselonom?

MICIĆ: Naš četvrtfinalni par bio je najizjednačeniji i cela sezona tako se odvijala. Oni su od pola sezone uhvatili ritam i stigli do pete pozicije. Dobar znak za nas bila je pobeda sa 20 razlike na našem terenu jer smo dosta loše izgledali u Barseloni. Rezultat od 2:2 u seriji bio je najrealniji, oni su napravili brejk, mi vratili mada smo bili u težoj situaciji jer smo sa 1:1 otišli u Španiju. Dobili smo treću utakmicu koja nas je malo opustila mada nije bilo realno očekivati da dobijemo obe. Ipak, majstorica je bila prelepa i jedna od naših najbolje odigranih partija.

GLAS: Koliko je teško igrati protiv ekipa koje vodi Svetislav Pešić?

MICIĆ: Trenirao me, igrao sam za njega i znam kao razmišlja te ne menja mnogo stvari. Ima tu vrlinu da ume jako dobro probuditi ekipu u važnim trenucima što bi se reklo da je “napali” što je učinio u četvrtoj utakmici. Imamo jako veliki potencijal što je bilo naše najjače oružje i Pešić nije mogao direktno da utiče na razvoj događaja.

GLAS: Efes igra sezonu iz snova, a prošle je bio posljednji u Evroligi. Šta se desilo u međuvremenu pa se dogodio napredak?

MICIĆ: Iskreno, nije mi bilo svejedno da dolazim u ekipu koja je bila poslednja na tabeli iz ekipe koja je igrala Fajnal for i imala velike ambicije jer se verovalo da će Šarunas Jasikevičijus da ostane. Nije mi se sviđala pomisao da dolazim u ekipu koju ne krasi timski duh i harmonija, ali sam verovao da je to moguće promeniti i odlučio sa da dođem da to bude novi iskorak. Mnogo novih igrača koji imaju dobar karakter stiglo je u ekipu što je prvi preduslov za dobar rezultat. Niko osim Brajanta Danstona i mene nema iskustvo igranja F4, ali nam se mnogo toga poklopilo.

GLAS: Fenerbahče odlično poznajete i sada imate priliku da se osvetite za poraz u polufinalu prošle sezone?

MICIĆ: Ne gledam tako na to i svaka utakmica je priča za sebe te ne vidim ovo kao šansu za osvetu. Fener je pokazao konstantnu igru, imaju rezultat, igru i pobede, ali nije nemoguće da ih pobedimo u jednoj utakmici. Dobijali smo ih ove sezone, znamo sve o njima i oni o nama tako da neće biti posebnog iznenađenja.

GLAS: Smatrate li da je Efes jedini tim bez posebnog pritiska na Fajanl foru i da psihološka rasterećenost vaša velika snaga?

MICIĆ: Svako od nas nosi neki pritisak i nije baš da idemo rasterećeni te svako traži trofej. Klubu je ovo prvo učešće dok ostali imaju pozamašan staž i znaju šta očekuju tako da će se morati priviknuti na sve novine koje ga čekaju.

GLAS: Koja je najbitnija stvar u pripremi utakmice na Fajnal foru?

MICIĆ: Mislim da “glava” mora biti spremna za jednu utakmicu. Nema kalkulacija tipa još samo jedna i još jedna pa titula. Prosto zvuči, ali nije tako. Treba da budeš usmeren na jedan meč i da obraćaš pažnju na detalje.

Da budemo željni zlata

GLAS: Srbiju potkraj ljeta očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu. Kakve su realne ambicije?

MICIĆ: Nikada ne razmišljam daleko unapred, ali znam da će tim biti veoma jak ako se svi odazovu i biće čast biti deo takve ekipe. Treba da budemo zdravi i spremni, a kvalitet posedujemo jer svi dolazimo iz vrhunskih sezona. Ipak, sve će zavisiti kako ćemo reagovati jedni na druge i uz Saleta smo celina koja može do velikih ciljeva. Treba da budemo željni zlata, ali moramo znati da se nosimo sa tim očekivanjima. Uvek nas je krasilo to što smo igrali kao tim i ego, ako ga je bilo, sputali smo zbog uspeha reprezentacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana