Ludak svjetski rekorder u promjeni klubova

Glas Srpske
Ludak svjetski rekorder u promjeni klubova

Buenos Ajres - Urugvajski napadač Sebastijan Abreu, poznat kao "ludak" (el loko), pokazao je mnogo puta da taj nadimak nije dobio slučajno, ali će još po nečemu ostati zapamćen u istoriji fudbala, jer je dogovorio prelazak u čileanski Audaks Italijano, koji će mu biti 26. profesionalni klub u karijeri.

Nakon ovog potpisa 41-godišnji veteran postao je rekorder u svjetskom fudbalu, a nadmašio je učinak bivšeg njemačkog golmana Luca Fanenštila koji je bio član 25 timova. Abreu se teško mogao smiriti na jednom mjestu, stalno je tražio nove klubove, a mijenjao je i puno država. Bio je učesnik 11 različitih prvenstava, a igrao je u Urugvaju, Španiji, Argentini, Meksiku, Ekvadoru, Grčkoj, Izraelu, Brazilu, Paragvaju, El Salvadoru i Čileu. Zanimljivo je da se samo u San Lorencu i Botafogu zadržao dvije sezone, dok je u ostalima bio kraće. Upravo je u brazilskom timu pružao najbolje partije u životu. Tamo je na 93 utakmice postigao 55 ligaških golova, a vrlo efikasan bio je u Kruz Azulu, gdje je na 39 mečeva čak 34 puta tresao mreže protivničkih timova. Karijeru je započeo 1995. godine, a za 22 sezone osvojio je četiri titule u Urugvaju, dvije u Argentini i po jednu u Salvadoru i Brazilu. Tokom vrlo uzbudljive karijere postigao je više od 400 golova, među kojima 26 na 70 utakmicama za reprezentaciju Urugvaja. Bio je dio nacionalnog tima na svjetskim prvenstvima u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i osam godina kasnije u Južnoj Africi, kada su "urusi" završili kao četvrti. Na tom mundijalu postigao je pogodak protiv Gane u četvrtfinalu i svoj tim odveo u polufinale nakon 40 godina. Bio je tri puta učesnik Kopa Amerike, a jednom je podigao i trofej, i to 2011. godine. Treba napomenuti da je engleski golman Džon Bjuridž igrao za 29 klubova, ali neki od njih su bili amaterski, pa ne ulazi u konkurenciju sa Abreuom.

Svi klubovi "ludaka"

Svi klubovi za koje je nastupao Sebastijan Abreu su: Defensor, San Lorenco, Deportivo iz La Korunje, Gremio, Pekos, Nacional, Kruz Azul, Klub Amerika, Sinaloa, Monterej, San Luis, Tigres, River Plata, Beitar Jerusalim, Real Sosijedad, Aris, Botafogo, Figuerenše, Rozario, Aukas, Solde Amerika, Santa Tekla, Bangu, Central Espanjol, Puerto Mont i Audaks Italijano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana