Borko Duronjić, omladinski reprezentativac Srbije, za Glas Srpske: Volio bih da odvedem orlove na Evro

Danijel Radujković
Borko Duronjić, omladinski reprezentativac Srbije, za Glas Srpske: Volio bih da odvedem orlove na Evro

Banjaluka - Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije (U19) danas od 14.30 časova u Kragujevcu protiv Francuske vodiće odlučujuću bitku za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a mladi napadač iz Banjaluke Borko Duronjić (18) vjeruje da "orlovi" mogu do pobjede i plasmana na novo veliko takmičenje.

Srbija je u prva dva kola grupe sedam kvalifikacija ostvarila po remi i pobjedu, pa ih samo trijumf protiv Francuza vodi na Evro. Sa dva postignuta gola u pobjedi protiv Crne Gore od 4:1 Duronjić je doveo "orlove" u poziciju da se bore za plasman, a nada se da će protiv Francuza Srbiju odvesti na šampionat.

- Bio bih srećan da dobijemo Francusku, a da ne postignem gol niti asistiram. Nije bitno ko će to uraditi. Naravno, želeo bih da ja budem taj koji će odvesti Srbiju na EP, ali najbitnije je da prođemo. Posle Danske smo bili malo tužni, ali to smo ispravili protiv Crnogoraca. Potrebna nam je pobeda, dobro smo se spremili, lepo smo analizirali Francuze i mislim da ih možemo dobiti - rekao je Duronjić.

U proteklih pet mjeseci ove selekcije su igrale dva meča, a oba su završila bez pobjednika, 1:1.

- U prvom meču na turniru "Ćele Vilotić" u Subotici bili smo mnogo bolji i trebalo je da pobedimo. Drugi meč bio je u Nemačkoj i tu su, iskreno, oni bili bolji, a nas je bog malo pogledao. Biće veoma teško jer su stvarno organizovani i dobra su reprezentacija, ali ćemo dati sve od sebe. Domaći teren i podrška navijača mnogo nam znači jer su oni naš 11. igrač. Kad god nam je teško, podignu nas, kada primimo gol, daju nam snagu da preokrenemo - dodao je Duronjić.

Konkurencija u napadu mu je žestoka, Ivan Šaponjić i Luka Jović, i teško se izboriti za prvih 11, ali Duronjiću je najvažniji rezultat reprezentacije, za koju smatra da ima kvalitet da ponovi uspjehe prijašnjih.

- Iz naše generacije imamo dvojicu koji su bili svetski prvaci, Vanja Milinković-Savić i Ivan Šaponjić koji su nam dosta pričali kako to sve izgleda. Naša želja je da posle Francuske sve to ostvarimo. Mislim i verujem da imamo i kvalitet pošto imamo mnogo ozbiljnih igrača. Teško je izboriti se za prvu postavu jer su Luka i Ivan fantastični igrači, najbolji su u Srbiji, ako ne i u Evropi u tom uzrastu. Meni je malo teže pošto ne igramo sa krilima jer je to moja pozicija, ali sam protiv Crne Gore igrao špica. Mnogo je teže, ali ne bunim se. Bitna je minutaža, a ne koliko je bitna pobeda reprezentacije - istakao je Duronjić.

Sam poziv u reprezentaciju za ovog Banjalučanina je velika čast, a nada se da će kroz utakmice Srbije izboriti veću minutažu u svom OFK Beogradu.

- Lepo je biti izabran među 18 od toliko igrača u Srbiji, a ima i talenata van države. Osećaš se ponosno kada se boriš za svoju zemlju, a u klubu te više cene kada si reprezentativac i stvarno mnogo znače ovi nastupi jer igraš protiv igrača iz svih zemalja. Zadovoljan sam prikazanim nastupima za klub, naša igra se ne odražava na poziciju na kojoj se nalazimo, ali nadamo se da ćemo se izvući iz toga i ja se nadam da ću dobiti više da igram kada se vratim. Prvenstveno mi je cilj da se izborim za minutažu u svom klubu i da postanem standardan prvotimac. Da odigram tu dve-tri sezone dobro i onda se otisnem u inostranstvo, tako da nigde ne žurim - zaključio je Duronjić.

Gol Zvezdi

Borko Duronjić svojevremeno je nastupao za mlađe kategorije Crvene zvezde, ali onda je prešao u OFK Beograd. Prošle sezone stigao je da svom bivšem klubu postigne gol u porazu "romantičara" na "Marakani" od 1:2.

- Tu su emocije bile pomešane, obuzelo me je milion osećanja, šta da radim, da li da se radujem ili ne. U tom trenutku bilo mi je drago, a u drugu ruku, dao sam gol svom bivšem klubu. Mnogo mi je značilo jer su ljudi počeli drugačije da gledaju na mene, počeli su više da računaju na mene - kazao je Duronjić.

Borac prva ljubav

Iako je vrlo mlad iz Banjaluke otišao u Crvenu zvezdu, Borku Duronjiću je klub sa Gradskog stadion još u srcu.

- Iskreno, moj prva ljubav je Borac Banjaluka, to svi znaju - istakao je Duronjić.

Grupa 7

1. Francuska       2        2        0        0        5:0     6

2. Srbija    2        1        1        0        6:3     4

3. Danska    2        0        1        1        2:6     1

4. Crna Gora       2        0        0        2        1:5     0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana