Nema kriminala u izgradnji zgrade Vlade, RTV doma i autoputa

Svjetlana Tadić
Nema kriminala u izgradnji zgrade Vlade, RTV doma i autoputa

BANjALUKA - Specijalno tužilaštvo RS donijelo je Naredbu o obustavljanju istrage protiv Milorada Dodika, Aleksandra Džombića, Nedeljka Čubrilovića, Dragana Davidovića, Fatime Fetibegović, Milenka Dakića i Mladena Lazendića jer nema dokaza da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja prilikom izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška, administrativnog sjedišta Vlade RS i zgrade RTV doma Radio-televizije RS.

Istraga je sprovedena po naredbi Tužilaštva BiH protiv Dodika, koji je u to vrijeme bio premijer RS, tadašnjeg ministra finansija Aleksandra Džombića, saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića i prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Fatime Fetibegović, njenog pomoćnika Milenka Dakića, generalnog direktora RTRS-a Dragana Davidovića te direktora "Puteva RS" Mladena Lazendića, ali je ove godine dio predmeta ustupljen Specijalnom tužilaštvu RS.

Naredbom o sprovođenju istrage koju je donijelo Tužilaštvo BiH svima je bilo stavljeno na teret da su "u namjeri da drugome pribave imovinsku korist i istovremeno nanesu štetu budžetu RS iskoristili svoje položaje i ovlašćenja".

Bili su pod sumnjom da su, navodno, "svojim radnjama omogućili pribavljanje imovinske koristi kompaniji "Integral inžinjering" iz Laktaša u višemilionskom iznosu i da su za isti iznos oštetili budžet Srpske".

Istragu je pokrenulo Tužilaštvo BiH pod sumnjom da su Dodik i Lazendić, u namjeri da drugom pribave imovinsku korist i nanesu štetu budžetu RS, iskoristili položaj prilikom izgradnje dionice autoputa Banjaluka - Gradiška od Mahovljana do Laktaša i, navodno, omogućili sticanje imovinske koristi "Integral inžinjeringu" od 44,83 miliona KM.

Dodik, Fetibegovićeva, Dakić i Džombić bili su osumnjičeni da su prilikom izgradnje zgrade Vlade pribavili imovinsku korist "Integral inžinjeringu" od 74,97 miliona KM.

Davidović je bio osumnjičen da iskoristio svoj položaj i propustio da izvrši službenu dužnost prilikom izgradnje zgrade RTV doma te pribavio imovinsku korist "Integralu" u iznosu od najmanje 4,4 miliona KM.

Dodik, Čubrilović i Džombić bili su pod sumnjom da su pribavili imovinsku korist "Integral inžinjeringu" od najmanje 18,58 miliona KM.

- Specijalno tužilaštvo RS je po naredbi Tužilaštva BiH sprovelo istragu u svim navedenim predmetima i utvrdilo da ne postoji nijedan dokaz da su navedena lica izvršila krivična djela i samim tim ne postoje dokazi da su nanijeli štetu budžetu RS - saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Kako saznaje "Glas Srpske", prvi tužilac Tužilaštva BiH koji je sprovodio istragu u ovom predmetu Hari Furlan zatražio je ekspertizu svih ugovora o izgradnji zgrade Vlade, autoputa i RTV doma od jedne slovenačke nezavisne revizorske kuće.

Slovenci su ekspertizom utvrdili da nije bilo nezakonitosti, ali Tužilaštvo BiH, u dokumentaciji koju je dostavilo Specijalnom tužilaštvu RS, nije poslalo tu reviziju pa je ona naknadno zatražena, poslije čega je stigla iz Sarajeva u Banjaluku.

Izjave  

Džombić je rekao da nije iznenađen ishodom ovog procesa, jer je od početka jasno da je to bio politički proces.

- Nikada nisam bio opterećen ovim procesom jer je sve urađeno shodno važećim zakonskim propisima - rekao je Džombić.

Davidović je istakao da je odluka Specijalnog tužilaštva RS očekivani završetak iskonstruisanog istražnog procesa.

- Bilo je teško sve to izdržati skoro četiri godine. U projektu kriminalizacije RS i njenih najjačih predstavnika bili su okupljeni SIPA, pravosuđe BiH, pojedinci iz OHR-a te, naravno, mediji i jake političke strukture u Sarajevu - rekao je on.

Davidović je istakao da će on, a nada se i ostali, legalnim i legitimnim putem tražiti satisfakciju za torturu kroz koju su prošli.

- Ostaje da svi zajedno u RS pomognemo da se od ovog zloćudnog projekta oslobode naši partneri Slobodan Stanković i Slavica Stanković, vlasnici i direktori firme koja je radila na ovim projektima. Istraga protiv njih još nije obustavljena, zbog administrativnih prepreka, ali je jasno da je to samo stvar formalnosti - istakao je Davidović.

Advokat RTRS-a Miljkan Pucar rekao je "Glasu Srpske" da je očekivao ovakvu naredbu od samog početka.

- Izgradnja RTV doma se odvijala na najbolji mogući način, a to su potvrdili i brojni kontrolni organi: Glavna služba za reviziju RS, Poreska uprava RS i UIO BiH - rekao je Pucar i dodao da su se svi koji su učestvovali u postupku izgradnje domaćinski ponašali.

- Svi su učinili da Banjaluka i RTV dobiju, poslije toliko godina, reprezentativan dom. Sveobuhvatnom analizom dokaza koji su predočeni može se zaključiti da u tom poslu može biti oštećen samo "Integral inžinjering", a nikako Srpska ili RTRS - kazao je Pucar.

Lazendić je rekao da je naredba o obustavljanju istrage dokaz da je istraga bila nepotrebna, te je i njemu i ostalim to nanijelo štetu.

Fatima Fetibegović kaže da istraga nikada nije ni trebalo da bude pokrenuta.

- Nalog za to dao je neko namjerno - rekla je.

Istraga

Tužilaštvo BiH započelo je istragu u ovom slučaju na osnovu izvještaja koji je u februaru 2009. godine protiv Dodika i 11 ministara i drugih osoba iz RS potpisao tadašnji pomoćnik direktora SIPA Dragan Lukač.

Po Lukačevom nalogu nekoliko službenika krim-odjeljenja SIPA podnijelo je krivičnu prijavu pred kraj radnog vremena, a za to nisu znali direktor SIPA Mirko Lujić i tadašnji glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

Lujić je o podnošenju izvještaja saznao iz medija i rekao da je izvještaj dostavljen u Tužilaštvo mimo procedure i organizacione strukture SIPA.

Poslije toga Lujić i Barašin su naredili sprovođenje internih istraga u SIPA i Tužilaštvu BiH, ali za propuste niko nije odgovarao.

Savjet ministara BiH je poslije skandala jednoglasno zaključio da je izvještaj iz SIPA dostavljen Tužilaštvu suprotno naredbama i da pomoćnik direktora nema zakonsko ovlašćenje da podnese izvještaj.

Govoreći o pokretanju istrage protiv Dodika, Lukač je u martu 2009. godine u emisiji "60 minuta" FTV-a rekao da svi "kriminalci i diktatori završe u grobu ili iza rešetaka".

Kako je "Glas Srpske" objavio ranije, SIPA je ovu istragu otvorila na osnovu izjave koju su inspektorima ove agencije dali tadašnji urednik "Patriota" Slobodan Vasković i novinar Miljan Kovač.

Vasković je kao novinar emisije "60 minuta" sa urednikom te emisije Bakirom Hadžiomerovićem dokumentaciju o navodnom kriminalu kod izgradnje zgrade Vlade, autoputa i RTV doma lično odnio i u Tužilaštvo BiH.

U njegovoj izjavi SIPA koja se nalazi u "predmetu Dodik i ostali" stoji da su istražioci "dana 09.11.2007. godine u prostorijama lista 'Patriot' obavili razgovor sa Vaskovićem, kojem je prisustvovao i Kovač".

- Vasković navodi da su Stanković i Dodik od izgradnje zgrade Vlade RS i autoputa Banjaluka - Gradiška zgrnuli velike sume novca, a da je prema dostupnim saznanjima Stanković od tog novca kupio veći broj firmi na području Srbije... Vasković takođe ističe malverzacije oko izgradnje RTV doma RTRS-a, gdje je zemljište u vrijednosti od deset miliona KM prodato Slobodanu Stankoviću za dva miliona KM, piše u toj zabilješci na osnovu koje je SIPA pokrenula cijeli slučaj.

Istražni teror

Poslije podnošenja izvještaja Tužilaštvu BiH pripadnici SIPA saslušali su i šefove poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade.

SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra RS, autoputa Banjaluka - Gradiška i RTV doma saslušala više od 100 ljudi, članova komisija, upravnih odbora i činovnika u Vladi, a pozive su dobili čak i vlasnici imanja na trasi kojom prolazi dionica autoputa Banjaluka - Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana