Стиже звијер са истока: Олуја, снијег и дебели минуси

blic.rs
Стиже звијер са истока: Олуја, снијег и дебели минуси

Ледени ваздух из Сибира слиједеће недјеље ће оковати Европу, све до Велике Британије коју ће задесити најхладнија зима у послједњих неколико година, уз обилне снјежних падавине.

Олуја са Арктика, која се назива "звијер са истока", у недјељу увече ће донијети екстремно ниске температуре, у неким областима и до минус осам степени Целзијусових.

Како пише "Гардијан", због необичног струјања ваздуха мраз ће се протезати преко Британских острва, сјеверне Европе и западног Сибира, при чему ће максиламалне дневне температуре бити тек једва изнад нуле у, док се у Русији најављује и до невјероватних -50 степени Целзијусових. Хладни талас донијеће и велике снежне падавине и олују у већини Европе.

- Нисмо имали овако ниске температуре у овом дијелу године, у фебруару, још од 2013. године. Али то је необично, поготово што је прилично касно у сезони. Пролјеће ће бити одложено овим захлађењем, јер ће 1. марта ледени талас бити тек на половини - рекли су британски меторолози.

Током дана у понедјељак, очекује се температура око нуле у већем дијелу континента, док ће једино Сјеверна Ирска избјећи нагло захлађење. Снијег се очекује углавном у источним подручјима и вјероватно ће се акумулирати у неким дијеловима.

Лјекар из Енглеске, доктор Томас Вајт, упозорио је грађане да ледено вријеме може да има озбиљне послједице по здравље људи. Са данима који су сада мало дужи и са више свијетла може се лако заборавити да хладно вријеме још увијек може да убије, поручио је доктор Вајт.

- Грађани старији од 65 година, они са хроничним болестима срца и плућа и мала дјеца, посебно су угорожени током хладног времена, јер се њихова тијела муче са падом температура - рекао је британски лјекар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана