EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO Haradinaj: Prošlo je to vrijeme

Agencije
EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO Haradinaj: Prošlo je to vrijeme

EU je izrazila “duboko žaljenje” zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka.

EU je ponovo “snažno” tražila da se te mjere odmah povuku.

To se navodi u saopštenju poslije zasedanja Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu, poslije kojeg je zbog grubog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prihvati taj zahtjev EU otkazana konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han trebalo da održe s Haradinajem.

Evropska unija je takođe predočila da “svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom”.

U saopštenju EU se podvlači da “uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mjesta za ulaganja i poslove”.

EU “takođe naglašava važnost nastavka i efikasnog sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Kosovo), kao i ugovornih obaveza na polju trgovine i carina”. “Svako spriječavanje trgovine mora da se riješi u sklopu nadležnih tijela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, stavila je do znanja EU.

Dodaje se da EU “naglašava važnost stalnog angažovanja Kosova u Dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, tako da se ubrza i osnaži rad u dobroj vjeri na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

Haradinaj odbio Brisel: Prošlo je to vrijeme

Ramuš Haradinaj i formalno je odbio prijedlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umjesto Unmika vodi Kosovo sa zvjezdicom.

 “Prošlo je vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uslovljavanjem”, piše premijer privremenih prištinskih institucija Haradinaj šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini.

Pismo je Gazeta ekspres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP.

“Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen”, piše Haradinaj.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svjestan realnosti.

“Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum”, naveo je Haradinaj. S tim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,

”Republike Kosova i Republike Srbije”, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između “dve zemlje”.

Haradinaj navodi i da vjeruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija. Uz uvjerenje da je riješenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana