Божиновић: Загреб не планира једностране потезе

Божиновић: Загреб не планира једностране потезе 02.01.2018 21:18 | Срна

Загреб - Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је данас да се гранични спор са Словенијом може ријешити само билатералним договором, те да Загреб неће повлачити једностране потезе.

Божиновић је напоменуо да ће Хрватска знати да нађе одговор крене ли друга страна са повлачењем једностраних потеза, преносе медији.


"Ми смо на позицији да нећемо и не повлачимо никакве једностране потезе, а ако друга страна буде стварно кренула са повлачењем неких једностраних потеза, хрватске институције ће за то наћи одговор", поручио је Божиновић, одговарајући на питање како хрватски МУП планира да реагује на казне које Словенија најављује за хрватске рибаре у Пиранском заливу.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском у Пиранском заливу и тог дана се тамо појавио словеначки патролни брод на коме се први пут налазио и инспектор.

Арбитражни суд за гранични спор између Хрватске и Словеније одлучио је 29. јуна да око три четвртине Пиранског залива припада Словенији и да та земља добија коридор до међународних вода.

Власти Словеније одлучиле да спроводе арбитражну одлуку након истека шестомјесечног рока за њену припрему и будући да је у словеначком парламенту усвојен сет "закона за спровођење".

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, и даље не признаје одлуку суда, за коју сматра да је поступком словеначких представника корумпирана.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица