Ovo je najgora stvar koju možete da uradite na Veliki petak

GS
Ovo je najgora stvar koju možete da uradite na Veliki petak

Pripreme za najveći hrišćanski praznik Vaskrs odvijaju se tokom najtužnijih dana u godini - Strasnoj ili Stradalnoj sedmici koja svojim imenom simbolizuje stradanja i muke Isusa Hrista.

Međutim, mnoštvo običaja i činjenica da mnogi praktikuju samo neke od njih kao što je farbanje jaja, dovodi i do toga da pravoslavci koji nisu aktivni hrišćani naprave i velike greške, a bez zle namjere.

Jedna od grešaka koja se sve češće dešava otkako se razne čestitke šalju mobilnim telefonima jeste i da se – čestita Veliki petak! Ovo ljudi čine nesmotreno, ali i bez imalo udubljivanja u poruku koju zapravo šalju.

Po hrišćanskom vjerovanju, Veliki petak je dan kada je Isus Hrist razapet na krstu na Golgoti. To je dan velike žalosti i obilježava se strogim postom. Prema tradiciji tog dana se ne rade poslovi u polju i u kući i ovaj je praznik obilježen crvenim slovom. 

Tradicija je da se na Veliki petak svi uzdrže od bilo kakvog veselja i proslava, a oni koji hrišćanski obilježavaju Veliki petak na taj dan ne gledaju televizor i ne slušaju muziku.

Jedino što se na Veliki petak radi je farbanje jaja, a od hrane se treba uzdržavati ili jesti samo onu pripremljenu na vodi, prenosi Lepa i Srećna.

Čestitke se šalju tek na Vaskrs.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana