Strogi ili nježni: Koji oblik roditeljstva je efikasniji za djecu?

GS
Foto: X.com

Tokom proteklih nekoliko godina nježno roditeljstvo postalo je popularna tema. Ova se ideologija usredsređuje na to da ne budemo strogi u disciplinovanju djece. Umjesto toga, podučavamo ih na miran način i ne kritikujemo ih.

Međutim, studija koju su proveli stručnjaci sa "Colorado State University"otkrila je da strogoća i disciplina pozitivno utiču na rast i razvoj djece. Osim toga, striktno vrijeme za spavanje zapravo može poboljšati dječije pamćenje i razvoj mozga. U istraživanje je bilo uključeno 94 djece starosti između pet i devet godina, iz različitih ekonomskih sredina.

Voditeljka studije, profesorica Emili Merz, rekla je: "Nedostatak sna može biti povezan ne samo sa strukturom mozga, već i s funkcijom moždanih sklopova za obradu emocija kod djece. To bi moglo objasniti zašto smanjeni san dovodi do veće osjetljivosti na negativne emocije".

Iako je većina istraživanja razvoja sna usmjerena na tinejdžere, ovo istraživanje naglašava važnost procjene i podrške zdravlju sna djece prije ulaska u adolescenciju, objašnjava Merz.

"Djetinjstvo je osjetljivo razdoblje u razvoju kada iskustva okoline mogu imati snažan i trajan uticaj na mozak", istakla je, prenosi Indeks.

Zasebna studija Akademije nauka Sjeverne Karoline otkrila je da su tinejdžeri postigli bolje rezultate na testovima nakon što su spavali osam sati i nisu koristili telefone prije spavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana