Строги или њежни: Kоји облик родитељства је ефикаснији за дјецу?

GS
Foto: X.com

Током протеклих неколико година њежно родитељство постало је популарна тема. Ова се идеологија усредсређује на то да не будемо строги у дисциплиновању дјеце. Умјесто тога, подучавамо их на миран начин и не критикујемо их.

Међутим, студија коју су провели стручњаци са "Colorado State University"открила је да строгоћа и дисциплина позитивно утичу на раст и развој дјеце. Осим тога, стриктно вријеме за спавање заправо може побољшати дјечије памћење и развој мозга. У истраживање је било укључено 94 дјеце старости између пет и девет година, из различитих економских средина.

Водитељка студије, професорица Емили Мерз, рекла је: "Недостатак сна може бити повезан не само са структуром мозга, већ и с функцијом можданих склопова за обраду емоција код дјеце. То би могло објаснити зашто смањени сан доводи до веће осјетљивости на негативне емоције".

Иако је већина истраживања развоја сна усмјерена на тинејџере, ово истраживање наглашава важност процјене и подршке здрављу сна дјеце прије уласка у адолесценцију, објашњава Мерз.

"Дјетињство је осјетљиво раздобље у развоју када искуства околине могу имати снажан и трајан утицај на мозак", истакла је, преноси Индекс.

Засебна студија Академије наука Сјеверне Каролине открила је да су тинејџери постигли боље резултате на тестовима након што су спавали осам сати и нису користили телефоне прије спавања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана