Ovako ćete privući novac u svoj dom, prema starim vjerovanjima

GS
Ovako ćete privući novac u svoj dom, prema starim vjerovanjima

Naši preci su smatrali da je odnos prema novcu veoma bitan, te direktno može uticati na značajno poboljšanje vaše finansijske situacije.

Takođe su vjerovali da određene navike mogu i te kako odbijati novčanice, ma koliko god se vi trudili da ih sačuvate. Jedan od najpoznatiji običaja je da novčanik nikada ne darujete prazan. Osim toga, prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao neko koga su smatrali dobrim čovjekom, čuvali su u torbi, nadajući se da tako privlače dobru energiju za zaradu.

Dok se u moderno vrijeme sprovode razna istraživanja o tome kako šefovi “dišu” tokom nedjelje, pa se pokazalo da je četvrtak idealan dan za traženje povišice, jer su nadređeni tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend, naši stari su vjerovali da je srijeda prijepodne najbolje vrijeme za to.

Navike

Još su naši djedovi i bake smatrali da će novac, ako mrvice sa stola čistite golim rukama ili pak zviždite u kući, jednostavno zaobilaziti vaš dom. Zato su džepove odjeće koja visi u ormaru punili sitnim papirnatim novcem.

Domaćice su krpile i najmanju rupicu na džepovima, jer su vjerovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole.

Oteto - prokleto!

Novac koji je dobijen na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zarđala kovanica ne donose sreću, pa ih naši stari zato nisu čuvali u novčaniku. Naprotiv, prvom prilikom su ih darovali siromašnijima od sebe ili bi ih što priєe potrošili.

Sve transakcije koje obavite uveče vode u propast, a novac se ne pozajmljuje utorkom. Osim novca, nije dobro pozajmljivati hljeb ni so, jer se smatralo da će tako finansijska sigurnost napustiti vaš dom.

Kako bi novac “zavolio” vašu kuću i bukvalno se lijepio za vas, cijala plata bi trebalo da prenoći u vašem domu, što bi u današnje vrijeme značilo na vašem računu.

Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, stari su u domu čuvali po godinu dana, jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi da privlači novac u dom, piše Dnevnik.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana