Ovo nikada ne radite u kuhinji dok grmi

G.S.
Ovo nikada ne radite u kuhinji dok grmi

Stručnjaci upozoravaju da bi tokom grmljavine trebalo izbjegavati aktivnosti zasnovane na vodi, uključujuć́i pranje sudova, zbog povećanog rizika od udara groma.

Otkrijte zašto čak i unutrašnjost doma može biti opasna tokom oluje

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) preporučuju da se tokom grmljavine izbjegavaju sve aktivnosti koje uključuju vodu, uključujući i pranje sudova. Ovo upozorenje ima za cilj da smanji rizik od udara groma .

Dr Džejms Rolings, predavač fizike na Univerzitetu Notingem Trent, objasnio je u tekstu objavljenom u „Konversejšn“ da grmljavina nastaje zbog interakcije vlage i vazduha koji se diže. Oblaci sadrže milione vodenih kapljica i delova leda, čija interakcija dovodi do stvaranja munja . Kapi vode koje se dižu sudaraju se sa padajućim kapljicama leda, stvarajući električno naelektrisane dijelove oblaka, prenosi Alo.

U oluji sa grmljavinom, oblaci se ponašaju kao veliki generatori, razdvajajući pozitivna i negativna naelektrisanja kako bi stvorili električno razdvajanje između oblaka. Kada oblaci kreću ka zemlji, stvaraju suprotan naboj u zemlji, što privlači udare groma prema tlu.

Iako možda mislite da ste unutar kuće sigurni od povreda, to zapravo nije slučaj. Ako grom udari u vaš dom, struja će pratiti put najmanjeg otpora prema zemlji. Metalne žice za pranje sudova ili voda u cevima mogu poslužiti kao provodni putevi za struju, čineći pranje sudova ili tuširanje rizičnim tokom oluje .

Pored izbjegavanja kontakta sa vodom, treba izbjegavati i oslanjanje na betonske zidove, jer se beton ponekad ojačava metalnim gredama.

Takođe bi trebalo izbjegavati korišćenje aparata koji su priključeni na utičnicu tokom grmljavine.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana