Napitak za kojim lude Amerikanci, a piju ga i Rusi uz votku, brzo liječi mamurluk

GS
Foto: Ilustracija

Jedan od zanimljivih trendova u svijetu je ispijanje vode iz zimnice, a ne barske ponude.

Tegla sa kiselim krastavcima mnogima je stalan gost u frižideru, ali ne znaju svi da je "kiselkasti sok" riznica zdravlja.
Nakon čašice viskija trgne se šoter vode od kiselih krastavaca, a taj specijalitet se nazva "pickleback". U brojnim američkim barovima upravo je to specijalitet kuće.
Taj "izum" nije rezervisan samo za SAD. Rusi vodu od kiselih krastavaca piju sa votkom, a u Meksiku se kombinuje sa tekilom. Razlog tome je ublažavanje alkohola, a neki tvrde da ublažava mamurluk.
Pisac iz Njujorka i vlasnik bara Tobi svoje iskustvo sa šoterima koji su zapalili SAD opisao kao izvrsno. Uz svaki viski koji je naručio uzeo je i "kiseli krastavac", a osim što ujutro još uvijek nije bio pijan, sutradan se mnogo bolje osjećao.
"Popio sam ih desetak, a ujutro sam bio potpuno izliječen od prehlade i nimalo mamuran." "Pickleback" se pije i s burbonom, a prema Tobijevim riječima kombinacija arome dima i kiselkastih nota savršeno se nadopunjava.

Voda od kiselih krastavaca ima i dodatne blagodati – smanjuje kontrakcije mišića, pospješuje količine elektrolita u organizmu, hidrira, a ubija i štetne bakterije u želucu, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana