Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

Tanjug
Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava ishrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju.

Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i uticati negativno na naš metabolizam. Zato je važno znati koje namirnice kriju veće količine šećera.

Ako nastojite da jedete zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani, a naročito u ishrani male djece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za prehrambene navike u budućnosti.

Tečni jogurt

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vruhednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcijum. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša cruheva.

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodat šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodate šećere, naročito tečni jogurt.

Voda sa ukusom

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze šta unose u svoje tijelo. Ali važno je naglasiti da to vrijedi za mineralnu vodu, a ne varijante sa ukusima. Takve su pune šećera ili zaslađivača.

Sečeni hljeb

Uopšteno, hleb je namirnica bogata ugljenim hidratima, a često je napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom sa visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju ukus i teksturu, naročito kod sječenog hljeba. Kad birate hljeb, najbolje da odaberete cijelu veknu nepravilnijeg izgleda i napravljenu od brašna cijelih žitarica.

 Umak od paradajza u tetrapaku

Paradajz je namirnica puna antioksidanata, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprječavajući razvoj brojnih hroničnih bolesti.

Međutim, pakovani umaci od paradajza mogu imati previše dodanih šećera, koji neutralizuju kiselost i poboljšavaju ukus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj ishrani.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana