Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

GS
Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Na kraju svakog porodičnog okupljanja, rođendana, zabave ili jednostavno nedeljnog ručka, gotovo je nemoguće napustiti kuću bez paketa s hranom "za ponijeti". I to najčešće uz neizbježnu prepirku.

Bilo da ste u gostima, bilo da ste kod bake i dede, ili kod mame i tate, uvek ćete otići kući s hranom koju će vam spakovati

Dobar domaćin - čini se - uvijek ima pri ruci nekoliko praznih plastičnih kutija od, na primjer, sladoleda, ili pak čvrstog jogurta. Uglavnom se hrana pakuje u plastične kutije, jer to i ne mora da se vraća, a najčešće to budu kutije od sladoleda. Međutim, iako se čine kao odlična alternativa namenskim plastičnim posudama za skladištenje hrane, sindikati potrošača upozoravaju kako je bolje izbjegavati takve jednokratne plastične posude. One, kako kažu, nisu prikladne za ponovno korišćenje, ali ni za zamrzavanje, spitana za svoju specifičnu upotrebu, tako da su zakonski propisi o ispravnosti hrane u tom smislu usklađeni, ali za sve preko toga načelno postoji zdravstveni rizik.

Iako su se mnogi potpuno navikli da im se hrana mota u plastiku i čuva u plastičnim posudama, kombinacija hrane i plastike ne dolazi bez rizika. To je zato što nije sva plastika jednaka, dok hrana takođe ima različita svojstva koja različito reaguju na korišćeni materijal za pakovanje. Ponovnom upotrebom kutije, iz plastike mogu da se odvoje zdravlju štetne materije za zdravlje i putem hrane da uđu u tijelo. Kutija za sladoled u ovom je slučaju samo primer.

"Ukoliko je kutija namenjena prodaji sladoleda bez masnoća, moguće je da se ne poštuju zakonske granične vrednosti prenosa hemikalija kod masne ili tople hrane. Stoga masnu i vruću supu nikako ne stavljajte u kutiju sladoleda da se ohladi i zamrzne, nemojte je stavljati ni u mikrotalasnu da se odmrzne", upozoravaju.

Takođe, pakovanja za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirana da izdrže pranje ili čak stavljanje u mašinu za pranje sudova bez oštećenja.

Stručnjaci ističu kako je teško procijeniti zdravstvene posledice mikroplastike i hemikalija koje u organizam ulaze kroz jednokratnu ambalažu. To svakako zavisi od količine, genetske predispozicije, kao i drugih popratnim faktora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana