Због овога ћете одмах престати да пакујете храну у празне кутије од сладоледа

GS
Због овога ћете одмах престати да пакујете храну у празне кутије од сладоледа

На крају сваког породичног окупљања, рођендана, забаве или једноставно недељног ручка, готово је немогуће напустити кућу без пакета с храном "за понијети". И то најчешће уз неизбjежну препирку.

Било да сте у гостима, било да сте код баке и деде, или код маме и тате, увек ћете отићи кући с храном коју ће вам спаковати

Добар домаћин - чини се - увијек има при руци неколико празних пластичних кутија од, на примјер, сладоледа, или пак чврстог јогурта. Углавном се храна пакује у пластичне кутије, јер то и не мора да се враћа, а најчешће то буду кутије од сладоледа. Међутим, иако се чине као одлична алтернатива наменским пластичним посудама за складиштење хране, синдикати потрошача упозоравају како је боље избјегавати такве једнократне пластичне посуде. Оне, како кажу, нису прикладне за поновно коришћење, али ни за замрзавање, спитана за своју специфичну употребу, тако да су законски прописи о исправности хране у том смислу усклађени, али за све преко тога начелно постоји здравствени ризик.

Иако су се многи потпуно навикли да им се храна мота у пластику и чува у пластичним посудама, комбинација хране и пластике не долази без ризика. То је зато што није сва пластика једнака, док храна такође има различита својства која различито реагују на коришћени материјал за паковање. Поновном употребом кутије, из пластике могу да се одвоје здрављу штетне материје за здравље и путем хране да уђу у тијело. Кутија за сладолед у овом је случају само пример.

"Уколико је кутија намењена продаји сладоледа без масноћа, могуће је да се не поштују законске граничне вредности преноса хемикалија код масне или топле хране. Стога масну и врућу супу никако не стављајте у кутију сладоледа да се охлади и замрзне, немојте је стављати ни у микроталасну да се одмрзне", упозоравају.

Такође, паковања за једнократну употребу нису дизајнирана да издрже прање или чак стављање у машину за прање судова без оштећења.

Стручњаци истичу како је тешко процијенити здравствене последице микропластике и хемикалија које у организам улазе кроз једнократну амбалажу. То свакако зависи од количине, генетске предиспозиције, као и других попратним фактора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана