Pedijatri podijelili koje namirnice gotovo nikada ne daju svojoj djeci

GS
Pedijatri podijelili koje namirnice gotovo nikada ne daju svojoj djeci

Prije nego što dobiju djecu, mnogi potencijalni roditelji zamišljaju odgajanje djece uz zdrave obroke i obećavaju da će izbjegavati hraniti svoje mališane hranom koja nije hranjiva i dobra za njih. Međutim, stvarnost je daleko od te vizije.

Pedijatrica i liječnica sportske medicine u bolnici za djecu u Orlandu Elizabet Davis navodi da se ipak ne opterećujete s tim u potpunosti.

"Opštenito, nemojte se opterećivati zbog toga. Ja sam pedijatrica i bila sam ponizna kada sam postala roditelj izbirljivog djeteta. Moja petogodišnjakinja nikada nije probala čips ili slatkiš, koji koji joj se ne sviđa, dok je s voćem i povrćem druga priča", navela je.

Naglasila je da roditelji ne mogu potpuno ograničiti sve ono što ne žele da njihova djeca konzumiraju. Primjerice, njena kći kod kuće pije samo vodu i mlijeko, dok na rođendanskoj zabavi popije sok. Ipak, poželjno je da neke namirnice izbjegavate što je češće moguće.

Tvrde bombone

Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti 100 posto zabranjene. Umjerenost i raznolikost su ključ zdrave ishrane i cjelokupnog zdravlja. Ipak, tvrde bombone je nešto što općenito treba izbjegavati.

Tvrde bomobone imaju veliku količinu šećera i tako doprinose kvarenju zuba i pucanju cakline. To takođe predstavlja opasnost od gušenja, tako da ako bi morali zabraniti jednu namirnicu, ovo bi mogla biti ta.

Visoko prerađena hrana

Pedrijatica navodi da svojoj djeci ne daje namirnice koje su visoko prerađene jer sadrže previše soli i nezdravih masti, dok na raspolaganju imamo više opcija cjelovitih i zdravih namirnica.

Energetski napici

Autorica knjige "Vodič za roditelje za intuitivnu prehranu: Kako odgajati djecu koja vole jesti zdravo" i pedijatrica Yami Cazorla-Lancaster zalaže se za svjesnu i intuitivnu ishranu pa nastoji da ne "osuđuje" nijednu namirnicu. Ipak, postoji jedno često piće na koje upozorava svoju djecu, a to su energetska pića.

Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetne učinke kod djece. Ne preporučuje da djeca konzumiraju kofein općenito jer je to stimulans i može dovesti do ovisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati teške posljedice.

Riba s visokim sadržajem žive

Još jedna namirnica koju pedijatrica Elizabeth Davis izbjegava davati svojoj kćerki je riba s visokim udjelom žive, koja se može pronaći u: skuši, marlin, sabljarki i tunjevini. To je za to što živa može biti toksična za živčani sistem ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje izbjegavati je u potpunosti kod male djece i adolescenata s mozgom u razvoju.

Zaslađena i gazirana pića

Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udio koncentriranog šećera. Uz to sadrže previše dodanog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Najbolje je da djeci poslužite vodu, posebno počevši od dobi od šest mjeseci kako bi se navikli na nju, a uz vodu poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima.

Opasnosti od gušenja

Na kraju, najvažnije je da izbjegavate hranu koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu, a to uključuje: kokice, hrenovke, grožđe, cherry paradajz, tvrde bombone, žvakaće gume, mrkvu, komadiće kuhanog mesa i slične namirnice. Ovu hranu treba rezati na vrlo male komade ili je treba izbjegavati u potpunosti dok djeca ne budu starija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana