Педијатри подијелили које намирнице готово никада не дају својој дјеци

ГС
Педијатри подијелили које намирнице готово никада не дају својој дјеци

Прије него што добију дјецу, многи потенцијални родитељи замишљају одгајање дјеце уз здраве оброке и обећавају да ће избјегавати хранити своје малишане храном која није храњива и добра за њих. Међутим, стварност је далеко од те визије.

Педијатрица и лијечница спортске медицине у болници за дјецу у Орланду Елизабет Давис наводи да се ипак не оптерећујете с тим у потпуности.

"Општенито, немојте се оптерећивати због тога. Ја сам педијатрица и била сам понизна када сам постала родитељ избирљивог дјетета. Моја петогодишњакиња никада није пробала чипс или слаткиш, који који јој се не свиђа, док је с воћем и поврћем друга прича", навела је.

Нагласила је да родитељи не могу потпуно ограничити све оно што не желе да њихова дјеца конзумирају. Примјерице, њена кћи код куће пије само воду и млијеко, док на рођенданској забави попије сок. Ипак, пожељно је да неке намирнице избјегавате што је чешће могуће.

Тврде бомбоне

Не постоји много намирница које би требале бити 100 посто забрањене. Умјереност и разноликост су кључ здраве исхране и цјелокупног здравља. Ипак, тврде бомбоне је нешто што опћенито треба избјегавати.

Тврде бомобоне имају велику количину шећера и тако доприносе кварењу зуба и пуцању цаклине. То такође представља опасност од гушења, тако да ако би морали забранити једну намирницу, ово би могла бити та.

Високо прерађена храна

Педријатица наводи да својој дјеци не даје намирнице које су високо прерађене јер садрже превише соли и нездравих масти, док на располагању имамо више опција цјеловитих и здравих намирница.

Енергетски напици

Ауторица књиге "Водич за родитеље за интуитивну прехрану: Како одгајати дјецу која воле јести здраво" и педијатрица Yами Цазорла-Ланцастер залаже се за свјесну и интуитивну исхрану па настоји да не "осуђује" ниједну намирницу. Ипак, постоји једно често пиће на које упозорава своју дјецу, а то су енергетска пића.

Енергетска пића могу бити опасна и узроковала су штетне учинке код дјеце. Не препоручује да дјеца конзумирају кофеин опћенито јер је то стимуланс и може довести до овисности, али енергетска пића посебно могу имати тешке посљедице.

Риба с високим садржајем живе

Још једна намирница коју педијатрица Елизабетх Давис избјегава давати својој кћерки је риба с високим удјелом живе, која се може пронаћи у: скуши, марлин, сабљарки и туњевини. То је за то што жива може бити токсична за живчани систем ако постоји велика изложеност, стога је најбоље избјегавати је у потпуности код мале дјеце и адолесцената с мозгом у развоју.

Заслађена и газирана пића

Сокови и безалкохолна пића имају врло висок удио концентрираног шећера. Уз то садрже превише доданог шећера и имају врло мало влакана. Најбоље је да дјеци послужите воду, посебно почевши од доби од шест мјесеци како би се навикли на њу, а уз воду послужите воће које има додатне предности богате влакнима.

Опасности од гушења

На крају, најважније је да избјегавате храну која представља опасност од гушења за малу дјецу, а то укључује: кокице, хреновке, грожђе, цхеррy парадајз, тврде бомбоне, жвакаће гуме, мркву, комадиће куханог меса и сличне намирнице. Ову храну треба резати на врло мале комаде или је треба избјегавати у потпуности док дјеца не буду старија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана