Ovo je najstariji i najzdraviji kolač na svijetu

GS
Foto: Twitter

Recept dolazi iz Grčke i star je 6.000 godina, a kolač rješava zdravstvene probleme i daje nevjerovatnu snagu.

Ova ljekovita poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima, gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlijezde. Čuveni grčki pisac i "otac" istorije Heradot nazvao je pasteli lekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima, prenosi super žena.

Što je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije zdrave namirnice – susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Koristi i ljekovita svojstva pastelija
Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, posebno odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rješava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedjelje redovnog korišćenja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidanasa.

Samo jedna ili dvije kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.

Izvorni recept za pasteli
Sastojci:

300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)
300 grama prirodnog meda
Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Napravite ga sami ako imate vremena i dobar blender.

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori, jer će postati gorkog ukusa. Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:
Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lješnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu, što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka, ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.

Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.

Kao lijek, ali i za poslasticu, potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Ipak, to je nekad veoma teško, jer je ovaj slatkiš preukusan.

Budite umjereni, jer se radi o energetskoj "bombi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana