Na kojoj temperaturi peći različite vrste peciva ako nije navedeno u receptu

Srna
Na kojoj temperaturi peći različite vrste peciva ako nije navedeno u receptu

Zavisno od Ovisno o vrsti rerne koja se koristi, odgovarajuća temperatura za pečenje hljeba, kolača i drugih ukusnih stvari koje zahtijevaju visoke temperature može se promijeniti.

 

Mnogi faktori mogu uticati na to kakvog će vaša peciva biti ukusa - uključujući i temperaturu u rerni. Međutim, na kojoj temperaturi peći ako to nije navedeno u receptu

Za pečenje peciva tipičan temperaturni raspon je između 175-220 stepeni Celzijusa.

Kako bi dobio hrskavu površinu i bio pahuljast iznutra, hljeb se često peče na temperaturi od 200–220 stepeni. Kako bi se postiglo dosljedno pečenje i izbjeglo pregorijevanje, kolači i druga slatka peciva mogu se peći na nešto nižim temperaturama u rasponu od 160–190 stepeni.

Za tradicionalne pite također temperatura pečenja je najčešće 200 stepeni, za keks 220 stepeni 15ak minuta, a za mafine 180 stepeni.

Iako su navedene temperature prilagođene određenim sastojcima i metodama koje se koriste, uvijek je bolje pridržavati se preporučene temperature i vremena pečenja u receptu, ako je ono navedeno.

Kako biste održali konstantnu temperaturu tokom cijelog procesa pečenja, također je ključno pravilno zagrijati rernu prije pečenja. Bilo koji uređaj koji se koristi za spremanje hrane može zahtijevati prethodno zagrijavanje kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu. Neke namirnice moraju postići hrskavost, dok je drugima, poput kolača ili hljeba, potrebna toplina kako bi se povećao volumen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana