Evo koliko dugo džem može da stoji u otvorenoj tegli

GS
Foto: FB

Džem je jedan od omiljenih namaza koje imamo uvijek pri ruci - klasični ukusi zadovoljavaju želju za slatkim, a mogu se koristiti i kao dodatak slanim jelima. Ipak, koliko dugo u otvorenoj tegli može da stoji? U zavisnosti od toga da li smo ga sami pravili ili kupili u prodavnici, rok njegovog trajanja je prilično dug.

Kada se otvori, džem možemo bezbjedno držite u ostavi na sobnoj temperaturi oko jednu nedelju.

Džemu od šljiva, kajsija ili jagoda rijetko ko može da odoli. Odlični su u krofnama, buhtlama, a i kriška hljeba i džema mnogima je omiljeni slatkiš iz djetinjstva. Generalno, ako je pravilno konzerviran, džem može da traje zatvoren i do godinu dana u mračnoj i hladnoj ostavi. Ipak, koliko može da stoji kad ga otvorimo?

Kada otvorimo teglu, možemo bezbjedno da je držimo u ostavi na sobnoj temperaturi oko jednu nedelju. Marmelade i džemovi su puni šećera, prirodnog konzervansa, a kada je visok sadržaj šećera u kombinaciji sa visokom kiselošću, buđi i bakterijama je mnogo teže da napreduju. Nažalost, još uvijek postoje mikroorganizmi naviknuti na šećer koji će se vremenom razviti.

U frižideru će ostati svjež oko šest mjeseci, ali pod uslovom da je pravilno konzerviran, piše Mešed. Ukoliko smo napravili "brzi džem" i preskočili smo proces konzerviranja, trebalo bi da ga potrošimo u roku od 10 dana ili da ga zamrznemo i tako će trajati do tri mjeseca. Ako se odlučimo za kupovne, možemo da očekujmo duži rok trajanja od šest mjeseci i to zbog manje svežih sastojaka i visokog sadržaja šećera.

Kada džem nije za upotrebu 

Ako džem poprimi tamniju boju ili se pojave bele mrlje, treba da baciti. Ako izgleda u redu, takođe je preporuka da ga probamo i provjerimo da je kiselog ili kvasnog ukusa, jer  ćemo tako sigurno odrediti da li je za upotrebu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana