Vinilni sjaj “Goribora”

Branislav Predojević
Vinilni sjaj “Goribora”

ZAGREB - Vinilno reizdanje studijskog albuma “Evo je banja”(2012) kultne srpske grupe “Goribor”, koje je objavila izdavačka kuća “Dancing Bear”, zauzelo je prvo mjesto na listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj.

Da bude zanimljivije, poziciju broj dva na ovoj listi drži vinilno reizdanje albuma “Odbrana i poslednji dani” iz 1982. godine beogradskog sastava “Idoli”, dok je na trećem mjestu  reizdanje prvog albuma “Goribora”, nazvanog po imenu grupe.

Uspjeh “Idola” donekle je razumljiva pozicija s obzirom na kult i ugled koji ova ploča i sastav imaju kod publike širom regiona, ali ubjedljivi povratak alternativnog sastava iz rudarskog gradića Bora, koji već osam godina ne djeluje, definitivno predstavlja trijumf njihove mračne muzičko-poetske vizije, koja je prije jednu deceniju iz Srbije preko Hrvatske poharala region bivše Jugoslavije.

Sastav koji je nastao u industrijskom gradiću Boru sredinom devedesetih od strane pjevača i tekstopisca Aleksandra Stojkovića i gitariste Željka Ljubića djelovao je manje ili više izvan svih muzičkih krugova u Srbiji, dok ih nije otkrio Zdenko Franjić iz legendarne zagrebačke nezavisne izdavačke kuće “Slušaj najglasnije”. Izdaje im nekoliko demo izdanja, preko kojih stiču određeni kultni status u Hrvatskoj i dolaze 2006. godine na pulski muzički festival “Art end mjuzik”, gdje ih otkrivaju kritika i veće diskografske kuće.

Pomenuti “Dancing Bear” potpisuje ugovor sa njima, a 2007. godine objaviće im debi “Goribor”, kao prvi zvanični album neke srpske grupe u Hrvatskoj, a potom pet godina kasnije i dvostruki album “Evo je banja”.

Publika širom regiona sjajno je reagovala na oba izdanja, isto kao i kritika, koja nije štedjela na hvalospjevima. Tako je muzički novinar Goran Tarlać i tadašnji urednik beogradskog portala “Popboks” i u recenziji njihovog prvog izdanja napisao da je to album čiji sadržaj nadilazi puku muzičku vrijednost.

- Album “Goribor” jedan je od najboljih rok albuma u posljednjih 15 do 20 godina i najveći pojedinačni kreativni vrhunac srpske kulture u 21. vijeku - rekao je Tarlać.

Sa druge, Aleksandar Dragaš, hrvatski muzički kritičar, u “Jutarnjem listu” o istom albumu napisao je da je  bluz novog vijeka.

- Premda ističu kako su kompjuter natjerali da svira bluz, “Goribor”, naravno, nije bluz bend, barem ne u doslovnom smislu. Njihov bluz nije muzička ili stilska kategorija, nego metafizika života, stanje svijesti, uma i osjećajnosti kakvu je rijetko koji bend sa ovih prostora imao u posljednjih 30 godina - objasnio je Dragaš.

Treba pomenuti da su kao grupa iz Srbije imali težak zadatak da se probiju putem radija u Hrvatskoj, koji je velikim dijelom bio zatvoren za izvođače iz Srbije, ali su kroz koncertne nastupe, usmenu priču o odličnom novom bendu, te prvenstveno sjajnom muzičkom kombinacijom bluz gitara i trip hop ritmova, te potresnih tekstova, osvojili publiku.

Gotovo je jednako zanimljivo što se na vrhuncu karijere, ubrzo nakon izlaska drugog albuma, grupa “Goribor” povukla. Iza sebe su ostavili pet demo izdanja, dva lajv butleg izdanja, dva studijska albuma i učestvovali na tri kompilacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana