Ove godine dva posthumna albuma Dejvida Bouvija VIDEO

Agencije
Ove godine dva posthumna albuma Dejvida Bouvija VIDEO

Dejvid Robert Hejvord-Džouns, poznat pod pseudonimom Dejvid Bouvi, jedan od najpoznatijih svjetskih muzičara, preminuo je pre tačno četiri godine, 10. januara 2016. Iza njega je ostalo više od pet decenija plodonosne i uticajne karijere, ali njegove nove pjesme tek treba da se pojave ove godine.

Prije četiri godine objavljen je 25. i posljednji studijski album Davida Bouvija na njegov 69. rođendan.

Ove godine biće objavljene dvije nove ploče EP (Extended playlist) Dejvida Bouvija, na kojima će se naći neobjavljene verzije pjesama.

Dejvid Bouvi rođen je kao Dejvid Robert Džons, britanski muzičar, producent, glumac i umetnik. Prve muzičke uspjehe postiže singlom “Space Oddity” iz 1969. a početkom sedamdesetih postaje jedan od predvodnika britanskog glam-rok pokreta, ponajviše zahvaljujući svom alter egu “Ziggy Sardust”.

Sredinom decenije uspijeva da pridobije i američku publiku, a u razdoblju od 1977. do 1979. snima tri albuma u Berlinu pod producentskom palicom Brajana Ina. Takozvana “Berlinska trilogija” bazirala se pretežno na nemačkoj elektronskoj muzici i postaje najviši Bouvijev umjetnički domet. Najveći komercijalni uspjeh ipak je dosegao albumom “Let’s Dance” iz 1983. i istoimenim singlom.

Karijera mu usporava kasnih osamdesetih, a poslije 2003. odlazi u muzičku penziju, iz koje privremeno izlazi 2013. godine albumom “The Next Day”. Glumio je i u nekoliko filmova (“Čovjek koji je pao na Zemlju”, “Srećan Božić, mister Lorens”‘…), a pred kraj života učestvovao je u izradi mjuzikla “Lazarus”, baziranog na svojoj ulozi u filmu “Čovjek koji je pao na Zemlju”. Pažnju je, osim umjetničkim talentom, privlačio i svojim ličnim životom – seksualnošću, vjerskim opredjeljenjem i izgledom. Prodao je ukupno više od 140 miliona albuma širom svijeta. Roling stoun ga je proglasio 39. najvećim muzičarem i 23. najvećim pjevačem svih vremena, a BBC-jeva anketa 29. najvećim Britancem.

Posthumni albumi postali su veoma popularni u zadnje vrijeme, te će tako nedovršene ili neobjavljene verzije i Bouvijevih pjesama naći put do publike. Kako je najavio “Parlofon rekords”, još dva projekta vezana za pokojnu legendu biće uskoro objavljena. Šta će se na njima nalaziti najavljeno je rijetkom, uglavnom akustičnom verzijom Bouvijevog singla iz 1970. godine “The Man Who Sold the World”.

Ubrzo nakon Bouvijeve smrti 2016. godine prodaja njegovih albuma u ​​SAD porasla je za više od 5.000 odsto, sa 682.000 prodatih jedinica u nedjelji kada je umro.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana