U katedrali u Belgiji održana revija svešteničke odjeće

Tanjug
U katedrali u Belgiji održana revija svešteničke odjeće

BRISEL - Obučeni u raskošnu svešteničku odjeću, manekeni volonteri koračali su pistom uz muziku za orgulje u katedrali u belgijskom gradu Turne, što je bio dio promocije „vjerskog stila odijevanja“.

Neobična revija koju je organizovala katedrala dio je nastojanja da promoviše svoju kolekciju „vjerskog tekstila“, za koji kažu da je najbogatiji u Belgiji.
Kolelcija je sadržavala oko 30 odjevnih predmeta uključujući liturgijske pelerine izvezene zlatnim i srebrnim koncem, prenijeli su lokalni mediji.

-Ovo je bilo prvi put za 50 godina da je odjeća prikazana javnosti - rekao je istoričar katedrale Mišel-Aman Žak.

Rudi Opsomer, predsjednik „Prijatelja katedrale Turne“, rekao je da se odjeća obično čuva u odajama crkve, daleko od očiju javnosti.

-Bila je šteta što predmeti nisu više vidljivi široj javnosti, to je prilika da vidite stvari izvan religioznog aspekta ove odjeće - rekao je Opsomer.

Tokom revije, modeli su predstavili odevjne predmete koji su prikazali evoluciju svešteničkog ruha od 17. do 21. vijeka.

Ornamenti koji datiraju iz 15. veka i koji se čuvaju u katedrali bili su previše krhki da bi bili prikazani.

Opsomer je rekao da, budući da se odjeća smatra svetom, ne mogu je nositi ljudi osim vjerskih službenika. Crkvena tradicija obavezuje osoblje katedrale da spali odjeću kada se istroši.

Biskup crkve Arpinji rekao je da događaj nije bio način da se crkva pohvali svojim prošlim bogatstvima, već da pokaže kako institucija prati kulturne i umjetničke pokrete kroz vreme.

-Činjenica da pokazujemo nacionalnu baštinu crkve društvu je divna stvar - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana