Preminuli najstariji sijamski blizanci na svijetu

Tanjug
Foto: Skrinšot

HAMBURG - Najstariji sijamski blizanci na svijetu, Lori i Džordž Šapel umrli su u 62. godini u Univerzitetetskoj bolnici u Pensilvaniji, prenose danas američki mediji i dodaju da su, kada su rođeni, prognoze ljekara bile da bi mogli da požive 30 godina.

Sijamski blizanci Lori i Džordž, umrli su za sada iz neutvrđenih razloga.

Rođeni su u Pensilvaniji septembra 1961. sa djelimično spojenim lobanjama i zajedničkim vitalnim krvnim sudovima, a imali su i trećinu zajedničkog mozga, navodi Ginisova knjiga rekorda o sijamcima koji su postavili rekord u dužini života.

Lori i Džordž su postali prvi sijamski blizanci na svijetu od kojih je jedan promijenio pol i to 2007. godine.

Uprkos tome što su svaki životni trenutak provodili zajedno, imali su veoma različita interesovanja i karijere. 

Džordž nije mogao da hoda, koristio je invalidska kolica koje je Lori gurala. Džordž je imao uspješnu karijeru kantri pjevača, a Lori je nekoliko godina radila u bolničkoj praonici veša. Bila je i osvajačica trofeja u kuglanju. Lori je uvijek željela da ima porodicu, ali se to ipak nije desilo.

„Bilo je veoma važno da Lori i Džordž koji se prije zvao Dori, žive što je moguće nezavisnije“, navodi se u njihovoj čitulji i dodaje da su mnogo putovali.

Kad god su ih pitali da li bi voljeli da su ikada bili razdvojeni, Lori i Džordž su uvijek odgovarali „ne“. 

„Da li biste bili razdvojeni? Apsolutno ne. Moja teorija je: zašto popravljati ono što nije pokvareno?“ kazao je Džordž u dokumentarcu iz 1997. jednom od brojnih intervjua u kojima su učestvovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana