У катедрали у Белгији одржана ревија свештеничке одјеће

Танјуг
У катедрали у Белгији одржана ревија свештеничке одјеће

БРИСЕЛ - Обучени у раскошну свештеничку одјећу, манекени волонтери корачали су пистом уз музику за оргуље у катедрали у белгијском граду Турне, што је био дио промоције „вјерског стила одијевања“.

Необична ревија коју је организовала катедрала дио је настојања да промовише своју колекцију „вјерског текстила“, за који кажу да је најбогатији у Белгији.
Колелција је садржавала око 30 одјевних предмета укључујући литургијске пелерине извезене златним и сребрним концем, пренијели су локални медији.

-Ово је било први пут за 50 година да је одјећа приказана јавности - рекао је историчар катедрале Мишел-Аман Жак.

Руди Опсомер, предсједник „Пријатеља катедрале Турне“, рекао је да се одјећа обично чува у одајама цркве, далеко од очију јавности.

-Била је штета што предмети нису више видљиви широј јавности, то је прилика да видите ствари изван религиозног аспекта ове одјеће - рекао је Опсомер.

Током ревије, модели су представили одевјне предмете који су приказали еволуцију свештеничког руха од 17. до 21. вијека.

Орнаменти који датирају из 15. века и који се чувају у катедрали били су превише крхки да би били приказани.

Опсомер је рекао да, будући да се одјећа сматра светом, не могу је носити људи осим вјерских службеника. Црквена традиција обавезује особље катедрале да спали одјећу када се истроши.

Бискуп цркве Арпињи рекао је да догађај није био начин да се црква похвали својим прошлим богатствима, већ да покаже како институција прати културне и умјетничке покрете кроз време.

-Чињеница да показујемо националну баштину цркве друштву је дивна ствар - рекао је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана