Policija upala u galeriju da spase onesviješćenu... skulpturu

GS
Foto: Agencije

Skulptura pod nazivom „Kristina“ izazvala je priličnu pometnju u londonskoj umjetničkoj galeriji jedne večeri u novembru.

Napravljeno od samoljepljive trake za pakovanje i pjenastog materijala, djelo prikazuje sestru vlasnika galerije onesviješćenu nad tanjirom supe, navode u galeriji „Laz emporijum“, u Sohou.

Policija je razvalila vrata galerije nakon što je vidjela, kako su mislili, „ženu u nesvjesti koja se svalila preko stola u zaključanoj galeriji“, navodi se u saopštenju galerije.

Metropolitenska policija saopštila je da je u primila poziv u vezi sa „zabrinutošću za dobrobit osobe u zatvorenom poslovnom prostoru“, a oni „imaju dužnost da reaguju kada postoji zabrinutost za nečiju dobrobit“.

Međutim, kada su ušli unutra, otkrili su da je žena zapravo umjetnička instalacija, koju je naručio vlasnik galerije Stiv Lazarides, navodi galerija.

U trenutku kada je policija ušla, kako je objasnio Lazarides, Hana Blekmor koja je zaposlena u galeriji, samo što je zaključala umjetnički prostor i popela se na sprat da sebi skuva čaj.

„Sišla je i vidjela vrata koja vise sa šarki i dva zbunjena policajca!“, rekao je vlasnik, koji je i bivši agent čuvenog grafiti umjetnika Benksija.

Umjetnost treba da izazove reakciju 

Prema rečima Hane Blekmor, u oktobru, dok je skulptura bila izložena na Londonskom sajmu, u oktobru, neko je pozvao Hitnu pomoć.

„Umjetničko djelo treba da provocira i to se ovjde definitivno postiže“, primijetila je Blekmorova.

U galeriji se navodi da je skulptura rad američkog umjetnika Marka Dženkinsa Lazarides naručio „djelo o kojem će se pričati koje će moći da se smjesti za bilo koji trpezarijski sto“ u galeriji.

Iako skulptura trenutno nije na prodaju, Artnet njuz navodi da će, ako se to ikada promijeni, umjetničko djelo koštati oko 22.000 dolara, prenosi RTS.

Oni koji žele da vide „Kristinu“ mogu to učiniti u galeriji „Laz emporijum“ do 24. decembra. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana